S vakcínou horší covid než bez ní? Ostrý konflikt. Dusno

08.05.2022 19:21 | Ze sítí

Mezi členkou Rady ČTK Angelikou Bazalovou a novinářkou Alexandrou Alvarovou vypukl na sociálních sítích ostrý konflikt. Důvodem je vakcinace proti covidu-19. Bazalová Alvarové, jež covidem-19 nedávno onemocněla, v přání k uzdravení připomenula, že se ona s až tak špatným průběhem nemoci nesetkala, a to není očkovaná. A bylo zle. „Něco tak hrubýho a sprostýho bez použití jediné nadávky mi ještě nikdy nikdo neřekl,“ vybuchla novinářka a následovala ostrá slovní přestřelka. Podle Bazalové si tací jako Alvarová „myslí, že by bez vakcíny umřeli“.

S vakcínou horší covid než bez ní? Ostrý konflikt. Dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36803 lidí
Zablokování si Bazalová vysloužila za přání k uzdravení Alvarové – to totiž po příspěvku, v němž novinářka informovala, že dostala „výstavní covid“ od svého otce, obsahovalo i podotknutí Bazalové, že si ve svém okolí na sociálních sítích všimla, že mají „nejnepříjemnější průběh“ lidé po třech dávkách očkování proti covidu-19.

„Jak to čtu, ještě že jsem si tu vakcínu nedala. Já měla dva dny teplotu, ale jinak kromě rýmy nic zvláštního… Z toho, co tak čtu na sítích, tak nejnepříjemnější průběh mají ti s třemi dávkami… Tak ať jste brzy zdravá,“ stálo v příspěvku Bazalové, po němž Alvarová vybuchla.

„Něco tak hrubýho a sprostýho bez použití jediné nadávky mi ještě nikdy nikdo neřekl. Posmívat se člověku, který prodělal covid. Dva roky odolávám a teď máte konečně blok,“ nevydržela novinářka tvrzení Bazalové o vakcínách, v němž mimo jiné mínila, že si Alvarová „třemi dávkami oslabila imunitu“.

Následně vysvětlila, že se jí tvrzení Bazalové o vakcinaci značně dotklo. „Prosím vás po dvou letech jsem se konečně rozhodla zablokovat Angeliku Bazalovou, protože jí nepřišlo trapný posmívat se mi, že mám covid (kterej jsem lapla od táty při jeho převozu do špitálu po 48 hodinách beze spánku. Dlouhej let, jetlag.). Nevydržela jsem to a blokla ji,“ vysvětlila novinářka.

Členku Rady ČTK následně zase odblokovala, brzy se však chystá o její trvalé zablokování na Facebooku. „Mám mezi přáteli několik odpůrců vakcín, ale všichni se zeptali, jak mi je, a ušetřili si evangelium jediné pravdy, protože to je to, co normální člověk udělá. Bazalové nebylo trapné zdůraznit, že ona, neočkovaná, neměla tak těžký průběh. Tohle by se mezi slušnými lidmi dělat nemělo. Jestli tu teď bude oblejzat a vysvětlovat, už mne to nezajímá. S ní jsem skončila. Srdečně zdravím své kamarády, kteří nedůvěřují vakcínám, a přesto zůstali mými kamarády, a na našem přátelství se nic nemění,“ uvedla Alvarová.  

Bazalová si však za svými slovy stojí, proč si myslí, že třetí dávka snižuje imunitu, vysvětlila následně na sociálních sítích. „Asi už víte, že kromě protilátkové imunity, existuje i ta buněčná. Vakcína velmi posílí tu protilátkovou. Ale jen dočasně. Časem hladina protilátek zase klesne. Ale problém tkví hlavně v tom, co dělá vakcína s tou buněčnou. Zdá se (velmi zjednodušeně řečeno), že spike protein, jehož recept je obsažený ve vakcíně, likviduje T-lymfocyty. To jsou ti vojáci, kteří mají za úkol tělo před virem bránit. Řeknete si – jak to? Vždyť ve vakcíně není celý virus, tak jak může vůbec cokoliv v těle udělat? Vysvětlím,“ zveřejnila a sdílela, proč je tohoto názoru.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
„On se totiž tenhle spike protein navazuje na receptory buněk. To je nakonec jeho úkolem, takže až potud vše v pořádku. Jenomže (na rozdíl od klasických vakcín) nezůstává (recept na) spike protein v mRNA vakcíne v místě vpichu, ale koluje různě po těle a navíc má zřejmě i delší životnost, než se původně myslelo. A tak se navazuje všude možně. Třeba i na receptory těchto T-lymfocytů. Ostatní T-lymfocyty pak takovou buňku identifikují jako nepřítele a likvidují ji. Takže – stručně řečeno – jedna část vašich vojáků likviduje druhou část vašich vojáků. Takže ve chvíli, kdy protilátky po vakcíně klesnou a hladina T-lymfocytů je po vakcíně zdecimovaná, tak se tělo brání hůř,“ tvrdí Bazalová.

Podle ní jsou i další teorie, jedna z nich podle ní tvrdí, že „tělo vytváří vždy obranu proti té první variantě, se kterou se setkalo“. „Takže po vakcíně tvoří tělo protilátky sveřepě pouze proti S-proteinu. Ale když právě na S-proteinu virus zmutuje, tak už tělo není schopné zareagovat. Zatímco ti, kteří se potkávají s celým virem, dokážou tvořit celý vějíř protilátek proti dalším antigenům nejen S-proteinu. Takže lékaři i vědci – jak vidíte – vnímají ten problém také a snaží se najít vysvětlení, proč lidé jako Alexandra mají po vakcíně horší průběh než lidé jako Angelika, kteří se na očkování vykašlali. Ale to je lidem, jako je Alexandra, těžké vysvětlovat,“ zaznělo.

Lidé jako Alvarová si podle ní „myslí, že by bez vakcíny umřeli“.  „Na tomto místě je třeba zdůraznit, že covid je smrtelné onemocnění. Ale jen pro určitou (poměrně malou) část lidstva a ta je dnes už slušně definovaná. Ti se musejí očkovat,“ dodává však hned vzápětí, že pro takové lidi je podle ní očkování jedinou šancí. „Vakcína v těchto případech zachránila fakt hodně lidí a nemá smysl to zpochybňovat,“ jasně od ní zaznělo.

Problém podle ní tkví v rámci nebezpečí onemocnění covidem-19 krátce po posilující vakcíně. „Když chytíte omikrona zrovna v té fázi jako Alexandra, tak pak máte blbý průběh. A bohužel si za to můžete sami tím bezhlavým očkováním. Takže závěr – očkovat se určitě měli rizikoví, starší lidé. Ostatní – když už měli strach – tak ty dvě dávky jsou max. Imunologové, s nimiž o tom mluvím, už považují třetí a čtvrtou dávku (po prodělání) nejen za zbytečnou, ale i kontraproduktivní,“ míní.

O možném snížení imunity po posilujících dávkách hovoří i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) – její kritika však nebyla směřována ke třetí dávce, nýbrž k intervalu přeočkování. Zástupce EMA Mark Cavaleri na začátku roku varoval, že ke snížení imunitního systému může vést přeočkování po čtyřech měsících. Varoval také před aplikací čtvrté dávky vakcíny, podle EMA totiž neexistují žádná data, která by hovořila ve prospěch čtvrté dávky stávajících vakcín.

Podle vládního portálu se však u třetí dávky není třeba obávat snížení imunity, posilující dávka naopak podle oficiálních informací „významně zvýší ochranu proti nákaze, a to intenzivněji a rychleji než předchozí dávky očkování“. „Podání posilující dávky velmi rychle posílí ochranu i proti novým variantám koronaviru (např. omikron), které v době vývoje očkovacích látek nebyly známy, avšak aktuálně se ve světě šíří. Hladina protilátek není ekvivalentem ochrany očkováním,“ tvrdí vládní portál covid.gov.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…