SMER má stále vliv na policii, která vyšetřuje vraždu Kuciaka, pálil do Ficovy partaje šéf slovenského deníku

27.09.2018 21:35

Vražda investigativního slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky se podle policie vyjasňuje. Zatýkání odhaluje první podezřelé. Při razii bylo zadrženo osm lidí, mezi nimi údajně vrah slovenského novináře. „Je třeba být opatrný hovořit o pachatelích, protože případ je od začátku politický,“ nabádal v pořadu Interview na ČT24 šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný, který nabídl svůj úhel pohledu na celou věc.

SMER má stále vliv na policii, která vyšetřuje vraždu Kuciaka, pálil do Ficovy partaje šéf slovenského deníku
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

Zprávu o dopadení podezřelého z vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky u Kostolného prý vyvolal kombinaci různých pocitů. V posledních měsících podle něj už mnozí přestávali věřit tomu, že k nějakému odhalení vůbec dojde. „Na jedné straně je to pocit, že se alepoň něco děje a že je šance, že nejen vrazi, ale i objednavatelé vraždy budou dopadeni. Na druhou stranu se za těch sedm měsíců stalo příliš mnoho věcí a lidé ztrácejí důvěru v tom, že vyšetřování může být opravdu nezávislé a úspěšné,“ doplnil.

Jedním z pachatelů by měl být i bývalý policista. Informací o něm se prý objevilo více, ale žádná není potvrzená. „Je ještě příliš brzy spekulovat, zda to byli lidi, kteří opravdu vraždili, protože víme, že policie v tomto udělala velkou razii a zásah,“ uvedl Kostolný s tím, že zatkla celkem osm lidí a jeden z nich by měl být oním bývalým policejním vyšetřovatelem. „U druhého se zase mluví například o minulosti v armádě, ale opravdu nyní nevíme ani to, jaká byla jejich účast na vraždě Kuciaka a jeho partnerky, nedá se hovořit o faktu, že jsou právě oni pachatelé,“ připomněl.

Pravděpodobně ale podle Kostolného musel vraždit profesionál. „Musel to být někdo, kdo uměl ovládat zbraň. Varianta, že to mohl být příslušník policie, je jednou z možností,“ řekl s tím, že v prostředí bezpečnostních složek se však formují lidé, kteří jsou ochotni spolupracovat i s organizovaným zločinem.

Podle právního zástupce rodiny pomohly k dopadení některých podezřelých satelitní snímky, digitální stopy atd. Moderátorku Zuzanu Tvarůžkovou tak zajímalo, zda se dá nějak ve zkratce říci, co vše pomohlo policii k závěru, než k samotným raziím přikročila. Kostolný připomněl, že policie však dlouhé měsíce neinformovala veřejnost ani média o tom, jaké má informace a jak postupuje, či jaká je hlavní stopa.

Pokračoval, že je ale pravda, že jeden z nejzajímavějších faktů, který se objevil, je právě ten, že na stopu těchto vrahů a pachatelů podezřelých z vraždy mohly policii skutečně přivést i satelitní snímky. „Dokonce v českém týdeníku Respekt kolega Spurný napsal, že má informace, že satelitní snímky pomohli slovenské policii dodat Američané z americké družice, a pachatele se tak podařilo identifikovat,“ uvedl s tím, že americká ambasáda ale oficiálně popírá, že by k takovéto spolupráci došlo.

Případ byl od prvního momentu politický, protože práce Kuciaka se politiky a konkrétně bývalého premiéra Roberta Fica dotýkala, proto i nyní je prý třeba o případu hovořit opatrně. „Příběh byl od začátku zpolitizován, říkali dezinformace a do vyšetřování zasahovali, což pošramotilo důvěru. Musíme proto opatrně hovořit o tom, jakým způsobem došlo k zadržení podezřelých,“ poznamenal a doplnil, že od začátku se mluvilo i o spolupráci s FBI.

Dnešek je podle Kostolného rozhodně důležitým momentem ve vyšetřování vraždy Kuciaka a vůbec celé situace, která po vraždě novináře na Slovensku vznikla. „Je tu alespoň naděje, že policie dělá svou práci tak, jak má. Jsme svědky důležitého momentu, který by mohl být začátkem budování důvěry, kterou stát a jeho představitelé u velké části obyvatel ztratili za všechny své přešlapy a podezření, které veřejnost oprávněně měla,“ míní Kostolný.

Jestli se přece jen veřejnost jednoho dne dozví syrovou pravdu, je otázka, podle šéfredaktora se ještě stále může ukázat, že těchto osm podezřelých nemusí být v pozici, v jaké je dnes prezentuje hlavně veřejnost. „Veřejnost touží po tom, aby se dozvěděla o vraždě pravdu. Ale co se tu za sedm měsíců stalo, se netýkalo jen vyšetřování, tam do toho vstupovali politika a nejvyšší představitelé, kteří udělali mnoho pro to, abychom měli podezření, že policie je nezávislá,“ uzavřel s tím, že sice musel odejít policejní prezident, ale vliv politiků a konkrétně strany SMER na řízení policie je nadále viditelný. A nepochybně podobně je tomu prý i v jiných složkách, které by se měly na vyšetřování podílet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…