SPD: Braňte Zemana! Opozice, ČSSD i neziskovky chystají útok. A role EU...

07.08.2019 7:29

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce na podzim hájit politickou pozici prezidenta Miloše Zemana. Uvedlo to včera v usnesení předsednictva. Na podzim se podle hnutí mají uskutečnit koordinované akce směřující proti „vlasteneckým silám“ v ČR, které se mají soustředit na prezidenta, destabilizovat jeho pozici a vyvolat krizi vlády premiéra Andreje Babiše (ANO).

SPD: Braňte Zemana! Opozice, ČSSD i neziskovky chystají  útok. A role EU...
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

SPD v usnesení jako součást koordinovaných příprav zmínila senátní návrh ústavní žaloby na Zemana, který koncem července obdrželi poslanci. Pokud dolní komora Parlamentu o návrhu nerozhodne do tří měsíců, takzvaně spadne pod stůl. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale míní, že bude vůle návrh žaloby projednat. V takovém případě je nepravděpodobné, že návrh uspěje.

Podle SPD je zřejmé, že koaliční ČSSD bude usilovat o rozbití vlády s ANO pod vhodnou záminkou a ve vhodný čas. „Termín 30. výročí sametové revoluce se přímo nabízí k politické eskalaci podobných záměrů. Zcela zřejmě se počítá s tím, že bude možné vyvinout účinný tlak na premiéra Babiše prostřednictvím elit EU,“ tvrdí SPD zřejmě s odkazem na audity Evropské komise posuzující Babišův střet zájmů.

Hnutí očekává koordinované akce, ze kterých podezírá vedle ČSSD také „politické neziskové“ organizace a část stran tzv. demokratického bloku, který vytvořili poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN při ustavování orgánů současné Sněmovny. „Hnutí SPD bude rozhodně bránit politickou pozici prezidenta Zemana, kterého jsme vždy podporovali i přes určité názorové rozdíly,“ uvedla SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…