SPD chce pomoci pracujícím rodinám: Dnes je to na hlavu, pracující se bojí mít děti a nepracující zneužívají systém

03.12.2019 16:45

Tomio Okamura při brífinku SPD před jednáním Poslanecké sněmovny představil nový program sociální politiky s názvem Rodina na prvním místě. Jejím cílem je podle předsedy SPD „efektivní podpora pracujících rodin s dětmi“. Program přinesl novely v oblasti daní, kde je návrh na snížení daně z příjmu pro pracující rodiny, a také v oblasti bydlení, kde má dojít k podpoře stavby obecních a družstevních bytů. Také se počítá s možností výhodných novomanželských půjček. „Mít děti nemůže být společenský luxus,“ apeloval Okamura.

SPD chce pomoci pracujícím rodinám: Dnes je to na hlavu, pracující se bojí mít děti a nepracující zneužívají systém
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference SPD

Tomio Okamura připomněl, že podpora tradiční rodiny je jednou z programových priorit SPD. „Česká republika potřebuje efektivní podporu pracujících rodin s dětmi. Nechceme zvyšovat dávky, ale chceme navýšit peníze, které si rodiny vydělají vlastní prací. Proto chceme radikálně snížit daň z příjmu u pracujících rodin, chceme nový model půjček pro novomanžele, který bude zaštiťovat stát, a zlepšit dostupnost bydlení formou podpory družstevního bydlení a výstavby obecních bytů,“ představil nový program Okamura.

Jednotlivé body poté představil místopředseda SPD Radim Fiala a poslankyně Lucie Šafránková. „Připravujeme novelu zákona o družstevním bydlení, které by cílilo zejména na rodiny s dětmi, a obecním bydlení, které by bylo výhodné pro seniory. Města a obce budou podporována při výstavbě obecních bytů a družstevní společnosti získají pozemky na výstavbu bytů zdarma,“ vysvětlil k tématu výstavby Fiala.

Pokračoval návrhem na slevy na dani z příjmu pro pracující rodiny s dětmi. „Mít děti se musí vyplatit, aby česká populace nevymírala. Potřebujeme navýšit počet narozených dětí v populaci,“ má jasno Fiala. „Podle nových daňových odpočtů na děti by si rodiny s jedním dítětem polepšily o 15 tisíc korun ročně a rodiny s dvěma dětmi o třicet tisíc korun. Nejdeme na to formou zvyšování sociálních dávek, ale snížením daně, chceme, aby rodiny disponovaly větším obnosem vlastních peněz,“ zopakoval Fiala.

Šafránková se poté věnovala tématu novomanželských půjček. „Ty jsou běžné na Slovensku nebo v Polsku. Podle novely by měli novomanželé možnost výhodné neúčelové půjčky ve výši 800 tisíc korun pod podmínkou, že alespoň jeden z manželů je plátce daně z příjmu. Splácení by se navíc vždy po dobu čerpání rodičovské dovolené zastavilo. Navíc po třetím dítěti by povinnost splácet byla odpuštěna,“ předložila návrh Šafránková.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury se takto zajistí dobrá budoucnost České republiky. „Náš stávající systém je úplně na hlavu, kdy se pracující rodiče často bojí mít další děti, protože by je neuživili, zatímco nepracující rodiče, kteří zneužívají sociální systém, mají dětí stále více,“ nechápe Okamura, podle něhož jsou navíc všechny návrhy prorůstové. „Zvýšení počtu narozených a posléze pracujících v budoucnu pomůže české ekonomice a také pomůže v rámci penzijního systému,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…