SPOLU odpálilo kampaň. Straší Okamurou. A stala se nepříjemnost

25.08.2021 13:32 | Ze sítí

Koalice Spolu, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, odstartovala horkou část kampaně. Andreje Babiše a jeho spojence Tomia Okamuru (SPD) a Vojtěcha Filipa (KSČM) v ní vykreslila jako tu největší hrozbu pro Českou republiku, které je třeba odvážně čelit a v tomto klání také slavně zvítězit. Jenže hned na startu koalice narazila. Za uši jí dal mediální odborník Josef Šlerka i komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

SPOLU odpálilo kampaň. Straší Okamurou. A stala se nepříjemnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU představila témata pro další fázi kampaně pro volby do poslanecké sněmovny

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

Koalice Spolu vstoupila do ostré fáze kampaně. V té proti sobě staví černorudé zlo Andreje Babiše (ANO), Tomia Okamury (SPD) a Vojtěcha Filipa (KSČM) na jedné straně a naději na obrat k lepšímu s koalicí Spolu Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).   

„V podzimních volbách půjde především o to, zda se podaří zastavit hrozbu vlády populistů, kteří vedou zemi k bankrotu, extremistů, kteří usilují o odchod z NATO a EU a komunistů. Této hrozbě musíme čelit. Jsme Spolu, změna, které můžete věřit,“ zdůraznil Fiala.

kampaň Spolu

Poslední čtyři roky Česko podle Fialy zažívalo vládu populistů a další čtyři roky už by tato republika nemusela vydržet.

„Populisté definitivně rozvrátí státní finance, protože ty peníze nepůjdou tam, kde jsou potřeba, ale půjdou na nakupování hlasů voličů,“ varoval Fiala s tím, že to Andrej Babiš (ANO) jasně ukazuje i teď těsně před volbami. Proto také za sebou populisté nechávají rozvrácený státní rozpočet. „To je hrozba, kterou musíme zastavit,“ rozohnil se na tiskové konferenci Fiala.

A pak je tu další problém. Vláda populistů a extremistů v posledních čtyřech letech oslabovala demokracii v Česku a tím nás posouvala blíže k Rusku. Tak to vidí Petr Fiala.

„Ano, pomalu nás posouvají k Rusku. ... A já neznám nikoho, kdo by řekl, že chce žít v Rusku. Ale tahle politika populistů s extremisty by nás k Rusku přibližovala. I tomu se musíme v říjnových volbách postavit."

Nakonec s temně hrozivým billboardem Babiše, Okamury a Filipa za zády varoval, že cílem populistů a extremistů, je rozvrátit celou republiku a dosáhnou toho, že naše společnost bude nevzdělaná, protože jen nevzdělané lidi lze snadno ovládat.  

Fiala však věří, že volby dokáže vyhrát a s koalicí Spolu, s lidovci a s TOP 09, s Markétou Pekarovou Adamovou a Marianem Jurečkou, dokáže lidem nabídnout naději, že se Česko udrží mezi moderními demokratickými zeměmi.

Jenže komentátor Hospodářských novin Fialovi chuť po vítězství hned nechal poněkud zhořknout v ústech.  

„Lidé se rozhodují spíš podle toho, co kdo nabízí, než podle toho, čemu chce bránit. Fotbalový zápas taky nelze vyhrát pouhou zajištěnou obranou, byť by to byl proslulý prešovský beton,“ upozornil Honzejk.

kampaň Spolu

Vstup Spolu do ostré fáze kampaně hned na začátku ostře zkritizoval také mediální expert, sémiotik a někdejší ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka. Napsal, že Fiala sice tvrdí, že tyto volby budou o porážce populismu, jenže pravda je úplně někde jinde.

„Ne, tyhle volby mají téma státní dluh, inflace, zbyteční mrtví, nedostatek bydlení, kde vezmeme na důchody, důstojný život seniorů, šance na dobrou práci pro mladé, peníze z NPO tak, aby vedly k rozvoji, podpora střední firem apod. Pokud bude tématem jestli ČR porazí populismus a extremismus, tak odejde sama poražená,“ varoval jasně.

kampaň Spolu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…