STAN se začal chlubit. Ale vymklo se to. Jsou tu výhrůžky paragrafem

19.07.2022 12:47 | Ze sítí

Hnutí STAN se po několika kauzách, jež stranu postihly v uplynulých týdnech, rozhodlo připomínat, že má mít za sebou i několik úspěchů na poli komunální politiky. „STAN, to jsou úspěšní starostové,“ deklaruje strana a ukazuje přitom na Kolín a zdejší působení šéfa strany Víta Rakušana a jeho nástupce Michaela Kašpara. V diskuzi však ke kolínskému působení Rakušana zaznívají i nepříjemná slova. Strana po nich hrozí paragrafem. „Odnětí svobody až na dvě léta,“ rozesílá STAN diskutérům za slova o Rakušanovi.

STAN se začal chlubit. Ale vymklo se to. Jsou tu výhrůžky paragrafem
Foto: Hans Štembera
Popisek: XI. republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí s heslem Nechte nás to spravit. Pozváni byli i lídři Pirátů a koalice SPOLU. Vít Rakušan byl znovuzvolen předsedou hnutí STANu

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí
Vládní starosty od vstupu do kabinetu premiéra Petra Fialy postihuje jedna kauza za druhou. Hnutí se jen těžko oklepalo z vazeb svých členů na kyperské firmy, načež se mediálním prostorem začala valit kritika na poslance STAN Jana Farského, jenž se nechal do Sněmovny zvolit a pak místo své poslanecké práce odcestoval studovat do USA.

Následovaly na to i mnohem vážnější problémy než „jen“ propojení členů strany na firmy z daňového ráje Kypru či dlouhé odmítání Farského vzdát se svého mandátu poslance kvůli svému studiu za oceánem. Ukázalo se například, že advokát a europoslanec Stanislav Polčák poskytoval právní pomoc obcím, které byly poškozené výbuchem ve Vrběticích roku 2014. Za získání odškodného mu čtyři obce měly vyplatit 7,75 milionu korun.

Právě jméno europoslance Polčáka se pak skloňovalo také v rámci napojení vedení strany na lobbistu a obviněného v kauze kolem zakázek pražského dopravního podniku Michala Redla, který byl v minulosti dvakrát stíhaný v kauzách Radovana Krejčíře.

Kauza kolem pražského dopravního podniku dopadla zejména na někdejšího náměstka pražského primátora a lídra STAN v Praze Petra Hlubučka či na exministra školství Petra Gazdíka, jehož ve vládě potopily blízké vztahy s Redlem a jeho komunikace s obviněným přes zašifrované zprávy.

A v neposlední řadě se už kromě celostátních problémů začíná hnutí drolit i kvůli dění v rámci komunální politiky, o níž se dosud mohla strana opřít. Šéf Pirátů Ivan Bartoš již veřejně říká, že má STAN tolik kauz, že už by se stranou do voleb v koalici nešel.



Strana se po tomto dění snaží komunikovat působení svých členů a na svých sociálních sítích ukazuje, kde se starostům měly podařit úspěchy.

Pro jmenování svých úspěchů si hnutí vybralo Kolín – tedy město, v němž do listopadu 2010 až do června 2019 působil ve funkci starosty města lídr hnutí Vít Rakušan a následně jej v této funkci vystřídal Michael Kašpar, vystudovaný středoškolský učitel, který také působí coby zastupitel Středočeského kraje.

„STAN, to jsou úspěšní starostové. Třeba kolínský Michael Kašpar. V roce 2010 byl Kolín nejzadluženějším českým městem. Vítu Rakušanovi a Michaelu Kašparovi se podařilo dluh snížit z více než miliardy na 263 milionů korun. Pomohla jednání s bankami, úspěšné žádosti o dotace, investice do drobných projektů i unikátní ekonomická diplomacie, díky které do města přišli velcí investoři. Michael Kašpar byl od roku 2014 místostarostou, starostování převzal po Vítu Rakušanovi v roce 2019,“ poukazuje strana.

Shrnuje, že Kašpar se ve své funkci kromě oddlužení měl zasadit především o projekt Chytré město a Kolín uspěl opakovaně v mnoha soutěžích Smart City. „Nestačí, že jste parta lidí, kteří chtějí z Kolína udělat prosperující město, a vyhrajete volby. Musíte o své vizi, záměrech a cílech přesvědčit i všechny úředníky a další kolegy. Musíte je nadchnout, musejí vidět, že sami pracujete, že se staráte. Musíte je motivovat a spravedlivě zaplatit. Pak uspějete,“ cituje STAN starostu Kolína Kašpara.

V komentářích se následně sešlo několik lidí, kteří hnutí dávali za pravdu, že se Kolín za několik posledních let posunul kupředu, zároveň však došlo i na mnohé připomínky přešlapů partaje.

„Což o to, úspěšní jsou, ale v podvodech až moc,“ mínil jeden z účastníků diskuze, načež se STAN bránil, že jediná „záležitost“ s kriminálním pozadím spojená se stranou má být kauza „Dozimetr“ týkající se Hlubučka. „Nic takového hnutí STAN až dosud neřešilo - všechny předchozí takzvané kauzy byly spíše reputačního charakteru a týkaly se etiky či komunikace. Celá kauza Petra Hlubučka však byla fatálním selháním regionálního politika, nikoliv systémovou záležitostí, a neměla by mít vliv na vnímání hnutí STAN jako celku, ve kterém pracuje mnoho slušných a poctivých lidí,“ hájí se  starostové.

Následně přitvrdilo. Jakmile se ozvalo, že měla být za Rakušana kolínská radnice „rabována“, vytáhlo hnutí na diskutující paragraf. „Váš výrok plně odmítáme. Máte nějaký důkaz Vašeho tvrzení? Takováto obvinění byste měl mít podložené, pokud tomu tak není, můžete se dopouštět trestného činu pomluvy, a to dle § 184 Trestního zákoníku,“ padlo za výrok o „rabování“ radnice.

Následně už stačilo jen napsat, že „Kolín nezapomněl na průšvihy pana Rakušana“ a odkaz na § 184 Trestního zákoníku vyfasovala další diskutující. „Dobrý den, děkujeme za komentář. Vaše výroky však plně odmítáme. Máte nějaký důkaz Vašeho tvrzení? Takováto závažná obvinění byste měl mít podložená, pokud tomu tak není, můžete se dopouštět trestného činu pomluvy, a to dle § 184 Trestního zákoníku,“ poslalo hnutí účastnici diskuze odkaz na paragraf, upozorňující na hrozbu odnětí svobody až na dvě léta, dopustí-li se někdo veřejně přístupnou počítačovou sítí pomluvy.

„Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem,“ hovoří trestní zákoník.

K Rakušanově působení na radnici některé média na počátku roku přinesla zprávy, jež hovořily o „kšeftech pro kamarády z Kolína“, policie však podané trestní oznámení na ministra vnitra, žádající prověření, zdali se Rakušan nedopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku, odložila. „Policejní orgán rozhodl o odložení věci, tedy že se v dané věci nejedná o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ uvedla v dubnu policejní mluvčí Vlasta Suchánková pro server iROZHLAS.cz.

Ministr vnitra rozhodnutí policie odložit trestní oznámení podané na jeho osobu ocenil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…