STOP. Fiala skončil povinné vakcíny

19.01.2022 15:37

Premiér Petr Fiala po jednání vlády oznámil, že vláda neplánuje zavedení povinného očkování. „Důvody pro povinné očkování neshledáváme, nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti,“ prohlásil Fiala s tím, že očkování ale nadále prosazuje jako nejlepší nástroj boje s covidem-19. Vlivem šíření varianty omikron také vláda rozhodla, že ředitelé škol budou moci vyhlásit až desetidenní ředitelské pandemické volno.

STOP. Fiala skončil povinné vakcíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Fiala na tiskové konferenci představil novinky, které vláda schválila v rámci řešení pandemie koronaviru. „My jsme se dnes samozřejmě zabývali situací, která v České republice nastává v souvislosti s nástupem varianty omikron, a přijali jsme několik opatření, která jsou důležitá v boji s covidem. Samozřejmě všechna opatření děláme proto, abychom tu situaci dobře zvládli, a přihlížíme při tom jak k lékařským, tak i sociálním a ekonomickým aspektům,“ ubezpečil premiér.

Právě proto prý vláda rozhodla, že povinné očkování není správným řešením. „Co je zásadní, shodli jsme se dnes na tom, že očkování nebude povinné. To nemění náš přístup k vakcinaci, je to stále jednoznačně nejlepší způsob boje proti covidu-19 a jak se vyhnout těžkému průběhu a hospitalizaci. Čísla to dokládají naprosto jasně, proto znovu všechny vyzýváme, ať se nechají naočkovat, kapacity jsou dostatečné,“ apeloval Fiala.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

„Nicméně důvody pro povinné očkování neshledáváme, nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti, navíc řada těch argumentů kolem očkování už neplatí, a proto rozhodnutí vlády je, že povinné očkování nebude,“ dodal Fiala k dlouho očekávanému rozhodnutí.

Novinkou pro boj s koronavirem má být možnost udělení ředitelského pandemického volna kvůli zhoršující se situaci na školách v souvislosti se šířením varianty omikron. „Schválili jsme tzv. ředitelské pandemické volno, kdy budou moci ředitelé škol mít možnost v pandemickém stavu vyhlásit deset dní ředitelského volna nebo on-line výuky nad rámec těch původních dní. Je to podle nás nejlepší cesta, my už nechceme jít cestou lockdownů, nechceme zavírat školy a takto budou mít ředitelé v ruce více možností, jak řešit aktuální situaci na konkrétní škole,“ představil novinku premiér.

Vláda dnes také schválila novelu pandemického zákona, ve které reaguje na rozsudky Nejvyššího správního soudu. „Ty ukázaly, že nebylo možné na základě tohoto zákona upravovat provoz některých služeb. Nově tak podle této novely a platné judikatury lze činit. Rozšiřuje se také možnost vydávat opatření i na Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra, tak aby to korespondovalo se zákonem na ochranu veřejného zdraví,“ pokračoval Fiala.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Mimo řešení pandemie koronaviru se vláda také rozhodla zrušit post zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci, jehož agendu převzal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Poslední věc, která je důležitá a ve které se objevovala nějaká kritika ze strany předcházejícího premiéra, souvisí s resortem digitalizace, respektive zmocněncem vlády pro digitalizaci. My jsme dnes schválili zrušení zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci, protože už při sestavování vlády jsme deklarovali, že agendou digitalizace bude pověřen místopředseda vlády Ivan Bartoš,“ uzavřel Fiala s tím, že dosavadní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla bude s Bartošem spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…