Sabina Slonková, Jakub Patočka a další bědovali nad úspěchem ParlamentníchListů.cz

07.04.2016 9:10

Strmý růst návštěvnosti serveru ParlamentníListy.cz byl mimo jiné tématem diskuse na půdě Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Informuje o tom Bohumil Kartous na serveru Britské listy.

Sabina Slonková, Jakub Patočka a další bědovali nad úspěchem ParlamentníchListů.cz
Foto: tan
Popisek: Logo serveru ParlamentníListy.cz

„Parlamentní listy jsou naprosto ostudný výsledek postupné debilizace českého mediálního prostoru. Je to fenomén, který vyrostl z nedůvěry v tradiční média a ze společenské deziluze, o kterou se česká média svým významným dílem přičinila. Dnes už to přiznávají i někdejší insideři. Fakt, že novináři nepovažují Parlamentní listy za produkt žurnalistiky, nemění nic na tom, že mají nečekaný a dalekosáhlý dopad a vliv na veřejnost,“ konstatuje Kartous. Na téma ParlamentníchListů.cz kromě něj v Olomouci diskutovali také Sabina Slonková ze serveru Neovlivní.cz, Jakub Patočka z Deníku Referendum a Robert Břešťan ze serveru HlídacíPes.org.

Původní text ZDE.

„Žádný z nových projektů postavených novináři dříve pracujícími pro velké mediální domy ani žádné z původních alternativních médií, jako jsou třeba Britské listy, a pravděpodobně ani všechny dohromady nemají tak vysokou návštěvnost jako „protestní“ mediální projekt Parlamentních listů,“ poznamenává Kartous. Podle něj panuje relativní shoda na tom, že Parlamentní listy jsou odvrácenou stranou mediálního světa, vlivovým projektem postaveným na manipulaci, skandalizaci a vykrádání jiných informačních zdrojů. 

Podle něj i podle Slonkové jejich strmý růst sledovanosti souvisí s krizí českých médií a s přesunem informačního těžiště na internet. „Vysoce tomu napomáhá i společenská atmosféra v souvislosti s migrační krizí, kdy se Parlamentní listy velmi výrazně podílejí na propagandistické podpoře nenávistných postojů a politické agendy xenofobů, jako je Miloš Zeman,“ konstatuje Kartous. Podle něj problém také souvisí s mediální gramotností čtenářů serveru či s ochotou některých lidí hazardovat se svou reputací a poskytovat serveru rozhovory či autorské texty. 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…