Sabina Slonková má strach. Veliký. Budou se dít věci, které jsme nečekali

27.06.2018 14:36

Novinářka Sabina Slonková na vlnách Českého rozhlasu popsala, čeho se můžeme nadít od současné vlády koaliční vlády Andreje Babiše (ANO) podporované komunisty. Vyjádřila se také k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a k aférám ODS. Nahlédněte.

Sabina Slonková má strach. Veliký. Budou se dít věci, které jsme nečekali
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Sabina Slonková

Sabině Slonkové šlo jako novinářce svého času o život. Měla však štěstí a žije dál, na rozdíl od jejího slovenského kolegy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, kteří byli zavražděni v únoru tohoto roku. Já neříkám, že se nepodaří vraždu Jána Kuciaka vyřešit, ale přestávám být optimistická, posteskla si Slonková. Vražda novináře může vyvolat v řadách kolegů určitý pokus o autocenzuru. To je jeden z důvodů, proč je to nebezpečné. Slonková je i přes toto riziko přesvědčená, že novinářská práce má smysl. „Důvodů, proč tu práci dělat, je pořád hodně. A hlavní je ten pud sebezáchovy,“ zdůraznila dáma s tím, že jí práce novinářky nesmírně baví.  

Snem každého novináře je prý např. příběh sponzorské aféry ODS z 90. let. Tajemnými sponzory ODS měli tehdy být Lajos Bács a Radjiv M. Sinha. Jenže jeden z těchto dvou mužů byl mrtvý a druhý o ODS v životě neslyšel. Podle Slonkové tento příběh ukázal, jak byly na počátku naší demokracie financovány politické strany. Že to místy bylo poněkud podezřelé.

Pokud jde o současnou politickou situaci v České republice, podle Slonkové právě prožíváme největší změnu mocenských poměrů od roku 1989. „Nás teď čeká největší dělení moci od roku 1989. Potvrzuje se to i tím, že se komunisté, díky Andreji Babišovi, znovu dostanou k moci a znovu dostanou příležitost ovlivňovat naše životy, což upřímně musím říct, kdyby mi to někdo řekl v těch 90. letech, tak bych mu nevěřila,“ uvedla Slonková.

„To, co nás bude čekat v příštích měsících, bude pěkná divočina. Myslím si, že to nebude nic moc pěkného,“ varovala dáma.

Babišovi prý pomáhá, že řadě lidí vlastně vyhovuje, když politici rozhodují o jejich životech. Novináři se však i těmto politikům snaží koukat pod prsty. Podstatné podle Slonkové je, aby k tomu novináři měli potřebnou volnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…