Sabotáž! Zeman udeřil na Senát. Předal důkazy a už to jede

29.06.2022 14:35 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), kterému předal podnět k prošetření možného spáchání trestného činu Sabotáž. Hrad tímto podnětem reaguje na podzimní úvahy části senátorů a poslanců o zbavení prezidenta pravomocí podle článku 66 Ústavy v době, kdy byl Zeman hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Tvrdé reakce už přicházejí.

Sabotáž! Zeman udeřil na Senát. Předal důkazy a už to jede
Foto: Repro Hrad.cz
Popisek: Ministr spravedlnosti Blažek u prezidenta Miloše Zemana

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí
„Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 29. června 2022 na Pražském hradě ministra spravedlnosti Pavla Blažka,“ stojí v úvodu prohlášení na oficiálních stránkách Hradu.

Zeman si Blažka předvolal, aby mu předal podnět k prověření skutečností, nasvědčujících spáchání trestného činu Sabotáž, ke kterému mohlo dojít v souvislosti s onemocněním prezidenta republiky v období září až listopadu 2021. „Tento podnět není veden snahou drakonického postihu konkrétních osob, ale v rámci ústavních kautel k prověření a objasnění situace, kdy prezident republiky, jakožto přímou volbou lidu volená hlava státu, byl nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí postupem dle čl. 66 Ústavy ČR,“ píše se v prohlášení, že jde spíše o snahu celou věc vyšetřit, než někoho trestně stíhat.

Snahy skupiny senátorů se Hradu jeví jako útok na ústavní zřízení České republiky a to navíc na základě lživých informací o skutečném zdravotním stavu prezidenta. „Od samého počátku se jednalo o lživé informace o skutečném zdravotním stavu prezidenta republiky, které v konečném důsledku iniciovaly proces, který by nejvýznamnějšího reprezentanta suverénu lidu měl zbavit jeho ústavních pravomocí, čímž mělo dojít k poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů a dokonce i akademické obce,“ pokračuje oficiální prohlášení Hradu.

„Prezident republiky je přesvědčen, že příslušné šetření orgánů činných v trestním řízení bude vedeno stejně důsledně jako při objasňování a vyvrácení křivých obvinění z neposkytnutí pomoci a přisvojení pravomoci úřadu, které vyústilo v naprosto bezpečné zjištění skutečného stavu věci,“ píše se v prohlášení s tím, že Zemanovi jde zejména o odstranění nebezpečí zásahu do ústavních pravomocí přímo voleného prezidenta republiky i do budoucna. Další detaily vzhledem k delikátní povaze věci prý Zeman zveřejňovat nebude.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Zemanovu snahu o prošetření možné Sabotáže hned okomentoval jeden ze senátorů, kteří o užití článku 66 Ústavy na podzim uvažovali. „Přiznávám se! Skutečně jsem chtěl prezidenta v době jeho hospitalizace zbavit pravomocí dle čl. 66. Za mě výkon ústavních pravomocí (spíš povinností), podle prezidenta sabotáž. Ale neupírám komukoli oznamovat cokoli, nebo (v případě advokáta Nespaly) dělat ze sebe veřejně blbce,“ uvedl senátor Václav Láska (SEN21).

 

 

Podle některých by se ale Zeman měl zaměřit spíše na své spolupracovníky, poradce Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře. „Možná tak o sabotáž pokusem o převod prezidentových pravomocí na Nejedlého s Mynářem,“ uvedl novinář Filip Titlbach,

„Takhle obvinit své blízké spolupracovníky, tomu se říká odvaha. A tu pan prezident, jak známo, má ještě z dob, kdy nebyla levná,“ přidal se sarkasmem novinář Jan Povýšil.

To, že by se měl Zeman zaměřit na své spolupracovníky úderně vzkázal Richard Srubek. „Zeman žádá o prověření, zda během jeho nemoci nedošlo k pokusu o sabotáž. To víš, že jo , ty stará ožralá kurvo. Pokud jo , tak jedině ze strany těch tvých zločineckých kámošů, hajzle,“ stojí v jedné z mnoha reakcí na twitteru.

Podle ostatních jde od Zemana jen o snahu pomstít se politikům, kteří o užití článku 66 uvažovali. „Zemanova pomsta začíná, Zeman předal ministru Pavlu Blažkovi podnět k prověření toho, že při jeho hospitalizaci mohlo jít o sabotáž pokusem o převod jeho pravomocí. Tohle jediný mu jde, mstít se a kopat okolo sebe, je to Z...,“ napsal jasný vzkaz na twitteru Maty Brendl.

Podle experta na politický marketing Miloše Gregora Zeman měl o celé záležitosti raději už mlčet. „Zeman je neprezident. Nic nedělá, není vidět, ani slyšet. Jsou ale paradoxně i chvíle, kdy promešká příležitost mlčet,“ uvedl Gregor.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …