Šafaříková v LN: Sever Evropy bude fašistický, jih marxistický a střed ovládne Rusko, řekl v nadsázce Alexandr Vondra. Inu... Komu připadne naše země?

10.02.2015 10:57

Komentářové stránky českých deníků přinášejí v úterý závažná varování před expanzí Ruska do Evropy. Hospodářské noviny dávají prostor výrazně protiruské Anne Applebaumové, která v posledních dnech varovala už poněkolikáté, tentokrát v kontextu nedávných voleb v Řecku. V Lidových novinách se pak Kateřina Šafaříková zděsila nad mezinárodní ostudou, kterou nám udělal komentář o Miloši Zemanovi v prestižních novinách The Financial Times.

Šafaříková v LN: Sever Evropy bude fašistický, jih marxistický a střed ovládne Rusko, řekl v nadsázce Alexandr Vondra. Inu... Komu připadne naše země?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anne Applebaumová, americká novinářka a manželka polského exministra zahraničí Radka Sikorského, se v Hospodářských novinách neobyčejně ostře rozepsala o nové řecké vládě. Koalici v Aténách tvoří dvě strany, stojící na opačných částech pravo-levého spektra a Applebaumová připomněla, že strana Nezávislí Řekové je celou řadou levicových souvěrců hnutí SYRIZA označovaná za ultranacionalistickou, homofobní a rasistickou.

Typické podle Applebaumové je, že obě strany řecké vlády nejvíce spojuje kladný vztah k Rusku. „Ukázalo se, že obě strany mají těsné kontakty na ruskou vládu a obě mají i zajímavé vazby na ruského fašistického ideologa Alexandra Dugina, jenž mimo jiné vyzval například ke „genocidě celé rasy ukrajinských bastardů“.

Řecká vláda prý díky tomu učinila absurdními všechny politické kategorie, které jsme doposud používali. Měli bychom tedy podle Applebaumové zapomenout na pojmy „pravice“ a „levice“ a najít si nové kategorie, kterými budeme hodnotit politické formace. A hned nabízí jedno dělení: „Skutečné rozdělení Evropy spočívá mezi tím, co bych nazvala tradiční integracionistickou politikou – proti čemuž na druhém břehu stojí izolacionismus a nacionalismus,“ píše. Podobně jako řecká vláda prý mluví i další „nacionalistické“ formace, třeba separatisté ve Skotsku.

Nejvýznamnějším představitelem tohoto „izolacionismu“ je však prý Vladimir Putin, který již svou zemi izoloval takřka dokonale.

Redaktorka Lidových novin Kateřina Šafaříková zase ve svém domovském deníku připomněla, že už i The Financial Times si povšimly, že značně proruským je český prezident Miloš Zeman. Text s názvem „Český prezident Miloš Zeman ve válce slov kvůli ruskému postoji“ přitom prý nepřináší nic, co bychom my zde už dávno nevěděli. Zmiňuje jeho setkání s ministrem Lavrovem či Putinovým přítelem Jakuninem, stejně jako obchodní vazby Zemanových poradců, které už nás ani nepřekvapují. Jinde však prý zjevně mají jiný názor.

Komentář The Financial Times v angličtině ZDE

„Kondenzovaný soupis známých Zemanových poklesků spěje k jediné logické pointě. A sice, že český prezident ohrožuje nejen zahraniční politiku své země, ale také celoevropskou snahu udržet jednotný postoj unijních zemí vůči protiruským sankcím,“ píše Šafaříková.

Ta si prý při četbě textu ve Financial Times vzpomněla na nedávnou debatu v americkém kulturním středisku v Praze, kde měl exministr Alexander Vondra s nadsázkou zavěštit bídný konec Evropy: „Jih bude marxistický, sever fašistický, a většinu středu sebere Rusko.“ Pokud jde o Českou republiku, tak zde se prý polovina národa k Rusku obrátí s nadějí, a ta druhá raději emigruje.

Podle Šafaříkové se tedy nyní hraje o to, komu připadne Česko. Zda Východu, nebo Západu.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…