Sahání na holky. Rocker Janda se rozpovídal a dostal strašný kouř: Hloupé a blbé

03.05.2022 19:44

Zpěvák Petr Janda způsobil poprask svými výroky o tom, „kluci vždycky chodili s holkama na procházku a doufali, že si alespoň sáhnou,“, zatímco dnešní kluci se bojí, aby za to nešli do kriminálu. Janda podle kritiků „asi žije v jiné době“ a takové výroky jsou prý „hloupé a blbé“.

Sahání na holky. Rocker Janda se rozpovídal a dostal strašný kouř: Hloupé a blbé
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Janda a Milan Šteindler

Osmdesátiletý frontman kapely Olympic v jednom z nedávných rozhovorů hodnotil dnešní podle něj přecitlivělou dobu. „Je obtížný rozpoznat, co si člověk může a nemůže dovolit. My jsme vždycky šli s holkama na procházku s tím, že ji nakonec aspoň políbíme nebo si sáhneme. Dneska má kluk hrůzu, že si sáhne a dostane pět let kriminálu. To jsou nepříjemné věci,“ prohlásil Janda.

Janda se za svoje vyjádření dočkal kritiky například od instruktora sebeobrany Pavla Houdka, který se specializuje na boj proti sexuálnímu obtěžování a násilí. „Jandovi ujel vlak a nechápe současný svět, jeho názory jsou hloupé a blbé,“ napsal Houdek na svém facebooku.

„Tvrdí násilníci, kteří u nás někoho znásilní a zbijí, odcházejí od soudu s podmínkami,“ dodal Houdek pro server iDNES.cz, proč se mu Jandova vyjádření nelíbí. Janda podle něj totiž šíří narativ, že není špatné si na někoho „sáhnout“. Jako z jiné planety označila Jandovy výroky i právnička specializující se na sexuální násilí Lucie Hrdá. „Podobné názory by měly vymřít, protože nepatří do dnešní společnosti,“ uvedla.

Samotný zpěvák si z negativních reakcí nic nedělal, na to je podle svých slov už starý. Diskuse na toto téma se ale podle něj opravdu přehání a vzít někoho kolem pasu nebo mu dát pusu na rozloučenou hned neznamená sexuální obtěžování.

„Mám k ženám takového respektu, že to ani není možné. Je to nafouklá bublina,“ dodal Janda s tím, že sexuální násilí pochopitelně jasně odmítá, ale dnes mladí žijí v atmosféře strachu.

Houdkovi vadí i jiné Jandovo vyjádření z osudného rozhovoru, kde zpěvák říká, že je důležité respektovat, když žena řekne ne. Vzápětí ale šibalsky dodá, že holky vždycky říkají ne. Tím podle Houdka zpěvák zpochybňuje podstatu souhlasu. „Zakomplexovaný nebo nejistý člověk se nezeptá, protože se bojí odmítnutí. Sebevědomý muž se nebojí ženy zeptat, zda má zájem,“ říká Houdek.

Tomu vadí, když někdo podobné názory jako Janda prosazuje ve veřejném prostoru, protože se tak mohou stát normou. „Každý má samozřejmě právo na názor, ale když takové výroky veřejně zaznívají, tak platí přesně to, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou,“ uzavírá Houdek.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…