Salačová v záznamu policejního výslechu poprvé zmínila Ratha

14.08.2013 10:40

Krajský soud v Praze dnes přehrává v kauze poslance Davida Ratha videozáznam z výslechu podnikatelky Ivany Salačové před policií. Jako jediná z 11 obžalovaných se přiznala ke korupci a manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Může dostat nižší trest, protože ji obžaloba vede jako spolupracující obviněnou.

Salačová v záznamu policejního výslechu poprvé zmínila Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath je viněn z korupčního jednání

Tři loňské výpovědi Salačové se lišily a podniktelka tvrdí, že ta poslední, kterou dnes soud přehrává, je hlavní a konečná. Poprvé se v ní zmínila o Rathovi. Salačová na záznamu popisuje, jak se seznámila s dalšími aktéry kauzy, například někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a jejím partnerem Petrem Kottem. Svou výpověď začala vysvětlováním okolností opravy zámku Buštěhrad.

Údajně se dozvěděla, že Pancová se s Rathem dobře zná a několikrát prý exředitelka říkala, že "to probere s Davidem". Zaznělo to již dříve ve výpovědi Salačové před soudem, kdy o Rathovi s jistotou nemluvila jako o aktérovi korupce, pouze o jeho zapojení spekulovala.

Obhájci obviněných poukazují na rozpory ve výpovědích

Soudce Robert Pacovský přehrává několikahodinové záznamy z výslechů od pondělí. Jsou sice k dispozici v písemné podobě, podle soudce je ale důležité zaznamenat atmosféru a průběh výpovědí. Podle odhadu advokátů je třetí výslech zhruba pětihodinový, po jeho skončení bude Salačová odpovídat na další dotazy advokátů a soudu. Zatím není zřejmé, zda se to podaří stihnout ještě dnes.

Salačové přiznání se týká rekonstrukce zámku Buštěhrad a opravy Gymnázia Hostivice. Tvrdí, že u opravy památky za 200 milionů korun požadovali Pancová a Kott provizi 20 až 24 milionů. Soudu již dříve také popisovala postupy při manipulování se zakázkami. Podmínky soutěží se prý "ušily" na míru předem dané firmě, přičemž do dalšího kola postoupily i další společnosti, které ale dělaly po předchozí dohodě "křoví", aby vše navenek vypadalo podle pravidel.

Pro podnikatelku je důležité, aby před soudem vypovídala stejně jako dříve, jen tak si může pozici spolupracující obviněné udržet. Obhájci ostatních obviněných od počátku poukazují na rozpory v dřívějších výpovědích.

Soud má probíhat do října

Soud dnes pokračuje šestý den, projednávání zahájil za značného zájmu médií a veřejnosti minulý týden ve středu. K obžalobě se zatím vyjádřili Pancová a Kott, kteří obvinění odmítli. Vinu před soudem odmítl také Rath. Jeho promluva je ale přerušená, protože se ve čtvrtek omluvil kvůli únavě. Měl by pokračovat po výpovědi Salačové a je možné, že se tak stane ještě tento týden.

Výslech Salačové a dotazy advokátů začaly ve čtvrtek po Rathově omluvě. Pokračovaly ještě v pátek, ale Salačová požádala o přerušení výslechu, protože byla rozrušená. Na webu se prý v komentáři dočetla, že je "ženská na zabití" a autor se "diví, že ji nepřejelo auto". V pondělí se její výslech dokončil a soudce začal přehrávat videozáznamy.

Žalobce Petr Jirát viní 11 lidí z různých druhů korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud naplánoval jednání zatím do října, předvolává 78 svědků.

Ratha zadrželi kriminalisté loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. Podle spisu měl u sebe krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by si vzal úplatek. Zatím jej soud ponechává ve vazbě, stejně jako Pancovou a Kotta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…