Salvini úřaduje: Itálie rozšiřuje právo na sebeobranu při napadení nebo vloupání

28.03.2019 21:14

Itálie rozšiřuje právo na sebeobranu, tamní senát odhlasoval k tomu náležící spornou novelu zákona. Soudy podle ní mají napříště vždy považovat za přiměřené, pokud se v případě vloupání nebo napadení oběť útočníkovi brání se zbraní v ruce. Tuto změnu dlouhodobě prosazovala vládní strana Liga, které předsedá ministr vnitra Matteo Salvini. Státní zástupci a právníci však varují před nebezpečím tohoto zákona, který může být i protiústavní.

Salvini úřaduje: Itálie rozšiřuje právo na sebeobranu při napadení nebo vloupání
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Novela byla senátory schválena ve třetím čtení. Pro se vyslovilo 201 zákonodárců, 38 jich bylo proti. Zákon předložil ministr vnitra a předseda Ligy Matteo Salvini, který už v loňské předvolební kampani sliboval, že definici práva na sebeobranu v italském zákoníku rozšíří po vzoru Spojených států.

Podle jeho slov by neměli lidé, kteří na útočníka obrátí zbraň, v žádném případě čelit trestům. „Právo občanů na sebeobranu je svaté,“ uvedl Salvini a odmítl kritiku, že kvůli legitimizaci sebeobrany za jakýchkoli okolností budou v Itálii panovat poměry jako na „Divokém západě“.

Před zákonem ale někteří důrazně varují. „Existuje řada pochybností o tom, že tento zákon je v mnoha ohledech protiústavní,“ varovalo Národní sdružení soudců (ANM). Jeho předseda Francesco Minisci upozornil, že zákon reálně žádné podstatnější změny nepřináší, v lidech však vzbuzuje falešný dojem, že nyní mohou na údajné zločince či lupiče beztrestně střílet.

Kromě toho novela zákona také zvyšuje tresty za vloupání, narušení domovní svobody a krádež. Dále nově ruší možnost, aby lidé, kteří v sebeobraně zraní útočníka, byli nuceni zaplatit mu bolestné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …