Sama policie nevěří v úspěch kauzy CASA, říká muž, který vše sleduje

04.03.2015 22:28

Exministryně Vlasta Parkanová se spolu s jedním ze svých podřízených ocitla v roli obviněné v kauze letounů CASA. Háček je prý ale v tom, že sama policie příliš nevěří v úspěšné dotažení kauzy do konce u soudu. Podle zpravodaje České televize Jiřího Hynka ji ale tlačí vynaložené prostředky na vyšetřování, kterých nebylo právě málo.

Sama policie nevěří v úspěch kauzy CASA, říká muž, který vše sleduje
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Kauza letounů CASA po několika letech možná směřuje k rozuzlení. Zakázku na nové letouny pro českou armádu schválila ještě vláda Mirka Topolánka (ODS), těsně před svým koncem v roce 2009. Po pěti letech vyšetřovatelé obviňují v kauze dvě osoby - exministryni obrany Vlastu Parkanovou a někdejšího šéfa sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Ve středečních Událostech, komentářích ČT o tom informoval zpravodaj Jiří Hynek.

Státní zástupce prý bude mít ještě dost práce

"Policii podle Hynka zdrželo vypracování posudku na stanovení přiměřené ceny. Pomohly v tom informace ze Španělska, které poskytlo velmi rozsáhlou pomoc,“ uvedl host. Znalecké posudky zde hrají klíčovou roli a státní zástupce bude mít podle něj hodně práce, aby celou kauzu dotáhl k nějakému rozsudku. "Ani ta policie tomu moc nevěří, spíš je tlačena tím, že do toho bylo hodně investováno,“ prohlásil zpravodaj.

Konkrétně na adresu Vlasty Parkanové poznamenal, že politici se nemohou neustále tvářit, že za nic nenesou odpovědnost. Neexistuje prý ale žádná spojitost této kauzy s dnešním vyšetřováním na Ministerstvu obrany. Aktuální kauza je prý především velkou ostudou pro Česko.

Kauza Davida Ratha

Nakonec rozebíral i kauzu Davida Ratha, kde ocenil roli spolupracující podnikatelky Salačové. Kdyby nebylo jejího svědectví, kauza by dnes byla tak na 60 až 70 procentech. "Je to případ, kdy spolupracující obviněný policii výrazně pomohl,“ míní Hynek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…