Samkovou prokletý velvyslanec znovu vystoupil v ČT

27.07.2016 13:59

„Budu se snažit vysvětlit aktuální situaci v Turecku a poté budu připraven odpovídat na vaše dotazy,“ řekl úvodem dnešní tiskové konference turecký velvyslanec v České republice Ahmed Necati Bigali. S tímto mužem se v minulosti dostala do křížku advokátka Klára Samková.

Samkovou prokletý velvyslanec znovu vystoupil v ČT
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

„Jak víte, teroristická organizace, které říkáme Feta, Fetullah Gülen je klerik, který žije už nějakých dvacet let v USA, tak tato náboženská komunita se celou řadu let snaží infiltrovat do systému soudnictví a policie Turecké republiky. V pátek 15. července v noci, kolem 10. hodiny, došlo k uspořádání puče, za nímž stála vojenská klika a část armády. Tato klika byla napojena na teroristickou organizaci Fetullaha Gülena. Tento krvavý pokus byl poražen tureckým státem. Skrze jeho odpor, skrze jeho boj, skrze to, že spolupracoval se svými lidmi,“ podotkl Bigali.

Pučisté, kteří dle jeho slov bombardovali Národní shromáždění a útočili na další významné administrativní budovy, se dokonce snažili i uzavřít Bosporský most. „Byl to tedy pokus o puč proti naší vládě, proti demokracii, proti našemu státu,“ řekl velvyslanec. „Náš prezident Erdogan dokázal ustát tuto situaci, byl se svojí rodinou v hotelu, podařilo se mu uprchnout a dostat se do Istanbulu,“ dodal. 

„Po tomto puči náš prezident, premiér a turecká vláda vyzvali lidi, aby vyšli do ulic, tak aby porazili tento pokus o puč. Stovky tisíc lidí v Ankaře a v dalších tureckých městech vyšly do ulic a začaly demonstrovat proti tomuto pokusu o puč. To nejdůležitější v tomto pokusu o puč je reakce obyvatelstva. Lidé skutečně ve velkém množství vyšli do ulic a dokonce stáli proti tankům, stáli proti vojákům, proti další technice, proti pučistům,“ doplnil Bigali. V současné době je situace v zemi podle něj vrácena do normálu. 

Bigaliho jméno se v minulosti skloňovalo právě v souvislosti s advokátkou Samkovou, která nejprve na parlamentní půdě nazvala islám zločineckou ideologií a následně dokonce Bigaliho na demonstraci proklela. „Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti,“ řekla tehdy advokátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…