Samoživitelka. Pečuje o postižené dítě. Dělala pro Ďurička i muže z arabského světa. Známe pikantní minulost Okamurovy kandidátky do Senátu

05.09.2018 16:16

O Okamurově SPD řada lidí říká, že je to populistická až extremistická strana, která cílí na nejnižší pudy voličů. Důvodem je zejména neskrývaný odpor vůči islámu a migrantům, který strana otevřeně deklaruje. Do podzimních senátních voleb ovšem za SPD kandiduje v severočeském Chomutově žena, která má s cizinci a přistěhovalci z odlišného kulturního okruhu osobní zkušenost. Elvíra Hahnová totiž v minulosti pro dvojici podnikatelů z Palestiny pracovala, když jim pomáhala rozjet v Česku byznys.

Samoživitelka. Pečuje o postižené dítě. Dělala pro Ďurička i muže z arabského světa. Známe pikantní minulost Okamurovy kandidátky do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD)

Společnost H. B. Beta, v níž byla Hahnová dle informací z veřejných registrů jednatelkou a oba dva Palestinci rovnocenní společníci, každý s vkladem 50 tisíc korun, se měla zabývat dovozem exotických potravin a jejich rozvozem do hotelových a gastronomických zařízení. Palestinci si Hahnovou domluvili jako jednatelku, která jim měla firmu spravovat.

Jenže byznys se rozjet nepodařilo. Záměr zkrachoval podle Hahnové na tom, že se Palestinci museli z rodinných důvodů vrátit zpět do vlasti. Nicméně, jak ParlamentníListy.cz zjistily, jeden z Palestinců se později do Česka vrátil a založil zde další firmu.

„Deset let jsem pracovala pro různé společnosti v oboru gastronomie v centru Prahy. S uvedenými obchodníky mě seznámil můj známý,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Hahnová. „Na práci jsem se těšila, a když se nezačalo podnikat, tak jsem to brala jako projekt, který nevyšel a vůbec jsem se tím dále nezabývala,“ doplnila.

Firmu musela zlikvidovat

Firma, kterou Hahnová pro Palestince spravovala, nikdy nezačala podnikat. Po deseti letech vyplňování prázdných daňových přiznání Hahnová firmu nakonec nechala soudně zlikvidovat. „Od soudu jsem se dozvěděla, že takových nefunkčních firem jsou v ČR tisíce, takže jsem tomu nepřikládala žádný větší význam. Ani jeden ze společníků mě nikdy nekontaktoval, tak jsem se domnívala, že už nemají zájem. Účet společnosti zrušili už v roce 2005, ale to jsem se vše dozvídala postupně při likvidaci společnosti. Nakonec jsem byla ráda, že jsem společnost řádně zlikvidovala. Tím je to pro mne uzavřené, byla to určitá zkušenost a život jde dál. Necítím za to žádné morální provinění, možná ponaučení, ale bylo mi 23 let,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz kandidátka SPD na senátorku.

Zdroje z Chomutova nicméně upozornily ParlamentníListy.cz na jednu další zajímavost. Hahnová totiž v minulosti určitou dobu pracovala jako asistentka Bohumíra Ďurička, neblaze proslulého vraha Kočky mladšího. Ten před bezmála deseti lety střílel z pistole se smrtelnými následky v jedné z vináren na pražském Starém Městě během křtu knihy Jiřího Paroubka.

Práci pro Ďurička Hahnová potvrdila. „Byla jsem zaměstnána jako manažerka hotelu Axa, uvádím to i ve svém životopise. Pan Ďuričko v hotelu pracoval na pozici ředitele. V době, kdy došlo k té nešťastné události, jsem byla na mateřské dovolené,“ sdělila Hahnová k věci pro ParlamentníListy.cz. „Pana Ďurička jsem poznala až v práci na schůzi managementu v roce 2006. Poznala jsem ho jako pracovitého člověka, který dával práci spoustě lidem a choval se k nim slušně,“ doplnila Hahnová. „Pracovala jsem pro více společností. Nikdy jsem se nezajímala, kdo je vlastní. Vždy mi šlo především o to, abych dobře dělala svou práci a aby mě práce bavila,“ sdělila ParlamentnímListům.cz kandidátka Okamurovy SPD na senátorku.  

Bohumír Ďuričko byl před rokem 1989 agentem tajné Státní bezpečnosti. Spolupráci údajně podepsal až v červnu 1989. Jeho krycí jméno bylo Lipan. Před sametovou revolucí Ďuričko pracoval na ministerstvu zahraničního obchodu, kde mimo jiné údajně obchodoval se zbraněmi, píše se na veřejných zdrojích. Po roce 1989 začal Ďuričko podnikat. Založil firmu na správu nemovitostí a měl kontakty na politiky, mimo jiné i na pražské politiky za ODS. Chlubil se například i tím, že občanské demokraty sponzoroval. Znal se i s Jiřím Paroubkem. Jeho poslední společnost Hotel AXA, ve které pro něj Hahnová pracovala, je aktuálně v insolvenčním řízení kvůli vysokým dluhům.

Zkoušela to v komunálu

„Nikdy jsem osobně nepoznala žádného politika, až když jsem se stala členkou hnutí SPD. Nikdy předtím jsem se nekamarádila s politiky, protože na mě všichni působili jako všeho schopní podvodníci. Až předseda hnutí SPD Tomio Okamura mě přesvědčil, že to tak nemusí být a že se politika dá dělat dobře. Dnes mám mezi poslanci SPD přátele,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Hahnová.

Nynější činnost Hahnové v barvách SPD ovšem nepředstavuje její politickou premiéru. V minulosti Hahnová kandidovala do zastupitelstva v Chomutově jako nestranice za hnutí Otevřená radnice a navrhující stranu Hora 2014. V současnosti Hahnová působí jako ředitelka obecně prospěšné společnosti Nová místa. Kromě toho se stará o postiženého syna jako samoživitelka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…