Sankce USA na Kim Čong-una jsou vyhlášením války, zaznělo z KLDR

08.07.2016 13:48

USA ve středu uvalily sankce na Kim Čong-una a dalších deset funkcionářů, kteří údajně ustavičně porušují lidská práva korejského obyvatelstva. Je to poprvé, co sankce cílí přímo na konkrétní osoby. Skrze zveřejnění jejich identit jim chtějí USA zabránit přístup k financím a odstrašit další úředníky od toho, aby se vydali v jejich stopách.

Sankce USA na Kim Čong-una jsou vyhlášením války, zaznělo z KLDR
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severní Korea ve čtvrtek odpověděla, že se jedná o „otevřené vyhlášení války“ a „nejhorší zločin, který nelze odpustit“. Jakékoliv interakce mezi oběma zeměmi bude Severní Korea posuzovat, jako kdyby s USA byla ve válce. Zároveň se však dožadovala okamžitého zrušení sankcí.

Jedním ze sankcionovaných je i generál Čchoe Pu-il, ministr lidové bezpečnosti. Ten má na starosti „dohled nad pracovními tábory a jinými zadržovacími zařízeními, kde dochází k mučení, popravám, znásilňování, hladovění a nucené práci“.

„Za Kima Čong-una Severní Korea neustále způsobuje nepřijatelnou krutost a utrpení milionům svých lidí, včetně vraždění, nucených prací a mučení,“ řekl náměstek ministra financí pro terorismus a finanční zpravodajství Adam J. Szubin.

Celý text zde

„Následkem dnešního prohlášení bude, že jakýkoliv majetek sankcionovaných v rámci americké jurisdikce je zmrazen,“ uvedlo ministerstvo financí. Je také zakázáno s nimi jakkoliv obchodovat a provádět finanční transakce. Tohoto doporučení se drží i mnoho mezinárodních finančních institucí, aby mohly i nadále obchodovat s USA.

K rozhodnutí uvalit na severokorejského lídra sankce došlo po zveřejnění zprávy ministerstva zahraničí nazvané „Vážné porušování lidských práv a cenzura v Severní Koreji“, kterou si nechal vypracovat Kongres po nedávném schválení zákona o změnách v přístupu k Severní Koreji.

Podle některých představitelů Kongresu však sankce vůči Kim Čong-unovi a dalším režimním funkcionářům byly v plánu již před samotným schválením zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…