Sankce musí být provázány s Minskem, shodli se Tusk a Sobotka

18.03.2015 23:57

Nynější sankce vůči Rusku je nutné velmi úzce provázat s plněním minských dohod, shodli se během dnešní schůzky v Bruselu český premiér Bohuslav Sobotka se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Na případné prodloužení sankcí, které zatím platí jen do července, je podle Sobotky ještě čas. Sankce vůči Rusku jsou jedním z témat, kterým se bude zabývat dvoudenní summit EU, který ve čtvrtek začíná v Bruselu.

Sankce musí být provázány s Minskem, shodli se Tusk a Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

"Mezitím můžeme ještě vyhodnotit, jak vypadá reálně situace na Ukrajině a jak to vypadá s plněním jednotlivých parametrů minských dohod," uvedl český premiér. Dodal, že plnění dohod z letošního února, které se týkají konfliktu na východě Ukrajiny mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, je rozfázováno do několika kroků, které mají být uskutečněny během celého letošního roku. Poslední fází je to, že Ukrajina bude opět schopna kontrolovat své hranice s Ruskem.

Sankce vůči Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizí Evropská unie zavedla loni v létě

"Myslím si, že v tuto chvíli není důvod, abychom spěchali s prodloužením sankcí, protože na to ještě máme čas. Evropská rada teď není pod nějakým časovým tlakem," řekl český premiér.

Sankce vůči Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizí Evropská unie zavedla loni v létě. Sankce především zakazují export některých výrobků a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy.

Český premiér se po setkání s Tuskem vyjádřil rovněž k cestě prezidenta Miloše Zemana na oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Moskvy. Právě Donald Tusk je jedním z politiků, kteří nedávno oznámili, že do Ruska v květnu nepojedou. A oslavy bojkotuje i řada západních státníků. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje východoukrajinským povstalcům. Český prezident nicméně má v plánu do Moskvy jet.

Na postoji české vlády vůči Ukrajině a Rusku se nic nemění

"Česká vláda nebude žádným způsobem komplikovat cestu prezidenta Zemana do Moskvy, děláme to z úcty k padlým ruským vojákům, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa," řekl Sobotka po jednání s Tuskem. "Rozhodně ti padlí vojáci nemohou za současné nepřijatelné chování ruského prezidenta Putina vůči Ukrajině a vůči Krymu," dodal s tím, že na postoji české vlády vůči Ukrajině a Rusku se nic nemění.

Jednotlivé země EU podle premiéra přistupují k této oslavě výročí konce války rozdílným způsobem, protože mají rozdílnou historickou zkušenost. "V rámci EU nebyla uzavřena dohoda o tom, že bychom se neměli této vzpomínkové akce účastnit, je to rozhodnutí prezidenta a já ho respektuji," uzavřel Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…