Sankce na Rusy. Cože, žádné? Bulharské překvapení

01.05.2023 14:08

Bulharská vláda je vyšetřována za způsob, jakým zavádí sankce Evropské unie proti Rusku. Prokuratura žádá Radu ministrů o informace o konkrétních opatřeních zavedených v souvislosti se sankcemi. Podle bulharské daňové agentury neuvalilo Bulharsko vůči ruským občanům žádné sankce už od anexe Krymu. Bulharské orgány podle ředitele ekonomického programu Centra pro studium demokracie Ruslav Stefanov se neodvažují a nemají kapacity na uplatňování sankcí. V únoru se proti jednomu ze sankčních balíčků vyslovil i bulharský prezident.

Sankce na Rusy. Cože, žádné? Bulharské překvapení
Foto: Hana Brožková
Popisek: Návštěva bulharského prezidenta Rumena Radeva na Pražském hradě

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Prokuratura oznámila, že vyšetřováním případu Bulharska a jeho způsobu zavádění sankcí Evropské unie vůči Rusku se bude zabývat Státní agentura pro národní bezpečnost. „Prokuratura žádá Radu ministrů a všechny ministerstva a úřady, které se účastní Koordinační skupiny (pro ruské sankce), o informace o konkrétních opatřeních a aktech v souvislosti s uvalenými sankcemi,“ oznámila minulý pátek prokuratura. O celé záležitosti informuje zpravodajský web Euractiv.

Již v únoru Euractiv na základě žádosti o přístup k informacím dostal odpovědi z bulharské národní daňové agentury, z nichž vyplynulo, že Bulharsko neuvalilo na ruské občany nebo společnosti vedené na sankčním seznamu Evropské unie od jejich prvního uvalení po anexi Krymu v roce 2014 žádné sankce.

Celkem uvalila Evropská unie sankce na 1386 ruských občanů a 171 společností a v roce 2022 zmrazila přes 300 miliard eur z ruských bank a 20 miliard eur v aktivech patřících ruským oligarchům. Investigativní server Bird.bg už minulý rok v březnu odhalil jména několika ruských občanů vlastnících nemovitosti v Bulharsku u Černého moře. Mezi zveřejněnými jmény se objevil Sergej Čemezov, Maxim Topilin, Vladimir Pligin nebo ruský poslanec Alexej Čepa.

V Bulharsku vlastní podle údajů z roku 2019 zhruba 300 tisíc Rusů asi 500 000 nemovitostí. Bulharský daňový úřad připouští, že o sankcích ví, prozatím je však stále neuplatňuje. Právníci pro Euractiv uvedli, že i když bulharský právní systém stanovuje pouze postup pro zabavení majetku, nikoliv jeho zmrazení, nařízení Evropské unie o sankcích musejí všechny členské země přímo uplatňovat, a to i přestože jejich vnitrostátní předpis takovýto postup nestanovuje.

Uvalování sankcí má v Bulharsku na starosti Národní agentura pro příjmy a měla by tak řízení o zmrazení majetku zahájit. Od anexe Krymu však nevydala ani jediný akt o uložení sankcí. „Není překvapivé, že Bulharsko zřejmě neuplatňuje sankce Evropské unie vůči osobám a společnostem z Ruské federace. Je zřejmé, že bulharské orgány se neodvažují, nechtějí a nemají postupy a kapacity k uplatnění sankcí,“ uvedl pro Euractiv Ruslav Stefanov, ředitel ekonomického programu Centra pro studium demokracie (CSD), předního bulharského think-tanku v oblasti boje proti korupci.

Evropská komise požaduje, aby členské země informovaly o svých krocích při zavádění sankcí proti Rusku. Řekl tak místopředseda komise Valdis Dombrovski během své návštěvy Sofie koncem února. „Cílem je mít lepší představu o těchto aktivech, a pokud budou zabavena, mohou být použita na obnovu Ukrajiny,“ uvedl v únoru.

Proti některým sankcím uvaleným na Rusko je i samotný bulharský prezident Roumen Radev. Před zasedáním Evropské rady v Bruselu 9. února prohlásil Radev, že jeho země bude vetovat zařazení ruského jaderného paliva do příštího balíčku sankcí Evropské unie. „Nemůžeme přijmout sankce v oblasti jaderné energetiky a v případě potřeby uplatníme veto,“ řekl tehdy. Na summitu zastupoval Bulharsko, jelikož země v únoru neměla zvolenou hlavu vládu. Prezident opakovaně vyjádřil svůj postoj k této záležitosti, která dle něj přímo ovlivňuje bulharskou energetiku a ekonomiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropská unie poškodila Bulharsko dostatečně, když jim stanovila nehorázné podmínky pro vstup do EU, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 01.05.2023 15:50:02
a tak mají pravdu, že na současné nesmysly EU házejí exkrement.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…