Sankce proti Rusku nic neřeší. Pane prezidente, nemluvte sprostě v médiích, prosí šéf OVV ČSSD Bruntál

02.03.2015 11:49

38. SJEZD ČSSD Poslanec a zároveň i předseda stranické okresní organizace Bruntál Ladislav Velebný prezidentovi Miloši Zemanovi nevytýká nic, kromě vulgarismů v živých vysíláních. Podle Velebného je ale vidět, že o Zemana veřejnost zájem neztrácí. "Lidé mají o něj zájem, podporují ho. Důkazem jsou zaplněná náměstí a různé kulturní domy. Pan prezident by měl jen dbát na reprezentativnější a příjemnější mediální obraz a nepoužívat vulgarismy v živých vysíláních,“ řekl Velebný, který je navíc i místopředsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Moravskoslezského kraje, v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Sankce proti Rusku nic neřeší. Pane prezidente, nemluvte sprostě v médiích, prosí šéf OVV ČSSD Bruntál
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Co vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Česká strana sociálně demokratická se za poslední léta stabilizovala, vyhráli jsme volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, dokázali jsme vytvořit koalici a jsem velmi rád, že máme své ministry ve vládě ČR a také předsedu vlády – premiéra Bohuslava Sobotku. Důkazem toho je, že většina schválených zákonů a novel je z dílny ČSSD a plníme tak náš předvolební program. Je to plnohodnotný úspěch naší strany s dlouholetou tradicí. Další záležitosti týkající se otázek ponechám na různá jednání uvnitř strany, není to na rozebírání prostřednictvím médií.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

Jak už jsem v předešlé odpovědi reagoval, důkazem úspěšné ČSSD je plnění předvolebního programu naší strany. Jsem spokojený s prací našich ministrů, dalším důkazem je i to, že navštěvují například náš bruntálský region, ve kterém žiji, a věnují se problematice, která místní města a obce, ale i především občany nejvíce trápí.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy jak z členské základny, tak širší veřejnosti?

Jsem rád, že pana prezidenta ČR vidíme často na různých pracovních cestách v zahraničí, ale také, že navštěvuje kraje v naší republice a setkává se tam s místními obyvateli. Například podle návštěvy pana prezidenta v Moravskoslezském kraji vyhodnocuji veřejné mínění tak, že lidé mají o něj zájem, podporují ho. Důkazem všeho jsou zaplněná náměstí a různé kulturní domy a centra. Pan prezident by měl jen dbát na reprezentativnější a příjemnější mediálním obraz a nepoužívat různé vulgarismy v živých vysíláních.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče… Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Celou situaci vyhodnocuji jako ponaučení a vykřičník pro všechny členy ČSSD, že se takové věci nedělají. Vše máme řešit a jednat uvnitř strany, co se týká ČSSD, nikoliv veřejně nebo přímo s prezidentem ČR, který není členem sociální demokracie.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle Vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

Pokud pan premiér Bohuslav Sobotka, anebo ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vydají svá stanoviska, i když s tím nemusíme na sto procent souhlasit, respektuji jejich názory, protože jsou to naše politické špičky v rámci ČSSD. Pokud mají členové ČSSD jakýkoliv odlišný názor, mohou s ním vystoupit na různých zasedáních uvnitř strany. Ohledně Ukrajiny a Ruska zastávám názor ten, že jakékoliv sankce problém nevyřeší, je potřeba vyjednávat v souladu s naší jednotnou zahraniční politikou a přál bych si, aby vyhrocené události se postupně uklidnily a došlo k mírovému jednání. Nerad bych byl svědkem světového konfliktu.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne? Co dle vás řekly o jednotlivých organizacích a skupinách uvnitř strany komunální volby?

S mnohými představiteli z komunální, krajské či celostátní úrovně jsem spokojený. Jen musíme předcházet všelijakým vnitrostranickým bojům o moc a intrikám. Především vše řešit s chladnou hlavou, společně komunikovat a problematiku řešit uvnitř ČSSD. Medializace nedává pozitivní pohled na stranu, která tu není pět let, ale která v zemi má mnohaletou tradici.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Bylo zvykem, že hlava státu se účastnila sjezdů politických stran. Pan prezident není členem ČSSD a vedení ČSSD rozhodlo, že nebudou na sjezd pozváni žádní politici, kteří nejsou v ČSSD. Sjezd je sociální demokracie, kde by měli být zástupci ČSSD, nikoliv z jiných politických stran či hnutí.

Kteří kandidáti mají jistý váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora Bohuslavu Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Delegáti okresní konference ČSSD na Bruntálsku nominovali na předsedu strany Bohuslava Sobotku, na místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Další nominace proběhly na Krajské konferenci ČSSD Moravskoslezského kraje. Budu hlasovat a podporovat kandidáty, kteří byli nominování našimi členy prostřednictvím okresní a krajské konference.

Které věci se dle vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi strana vypořádat?

Je potřeba plnit náš předvolební program. Naše výsledky a o nich informace důkladně předávat našim spoluobčanům-voličům a zapracovat na tradiční sociální demokracii s jasnými cíli. To vše nyní budeme rozhodovat na Sjezdu ČSSD v Praze a o výsledku určitě budete informováni.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…