Sankce už zabírají, radoval se v ČT Polčák

12.09.2014 22:53

O tom, zda je správné zpřísňovat sankce Západu vůči Rusku a o jejich dopadech se mluvilo v pátečním vydání pořadu České televize Události, komentáře. Ve studiu o problematice diskutovali europoslanec TOP 09 Stanislav Polčák, poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) a předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Sankce už zabírají, radoval se v ČT Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Zatímco sociálnědemokratický politik uvedl, že je proti eskalaci sankcí, Polčák větší záběr sankcí podporuje, protože mají dopad na ruské hospodářství. Podle Polčáka se efekt sankcí dostavuje postupně. Zmínil nedávné uzavření příměří na východní Ukrajině, na čemž prý měly sankce nepochybný podíl.

Západ uznal kyjevskou vládu, byť obsahovala ultrapravicové prvky

Tejc zase poukázal na to, že jednou z příčin vyhroceného konfliktu bylo i to, že západní politici se snažili navštěvovat Kyjev, a přitom nevnímali, že Ukrajina není monolit. A že západní politici uznali novou kyjevskou vládu, „která do značné míry obsahovala prvky ultrapravicových stran.“ Upozornil, že je nesprávné si myslet, že sankcemi Rusko zlomíme. „To se nestane,“ poznamenal s tím, že je také otázkou, s jakými protisankcemi Rusko přijde.

Havlíček se obává, že výrobky států EU, které kvůli sankcím nepůjdou do Ruska, se dostanou na náš trh, možná i za dumpingové ceny. Taková situace má psychologický efekt, vyvolává totiž nejistotu, pokles investic.

Ukrajina je prý opuštěna podobně, jako Československo v roce 1938

Tejc poukázal i na to, že někteří ukrajinští vojáci mají na přilbách znaky SS. Polčák tvrdil, že není fanatickým přívržencem sankcí, ale domnívá se, že politika sankcí něco přinese. Ukrajina je prý nyní opuštěna podobně, jako bylo Československo v roce 1938. „Pokud se dá na misku vah bezpečnost v Evropě a ekonomika, tak to první má převážit,“ poznamenal k tomu.

Polčák argumentoval i tím, že Rusko porušilo záruky územní nedotknutelnosti Ukrajiny, když ta se výměnou za to vzdala jaderných zbraní. Tejc oponoval s tím, že každý rozumný člověk musel čekat, že Rusko zareaguje, když Západ porušil svůj závazek, že NATO se nebude rozšiřovat dál na východ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…