Šarapatka ve varu: Radního ČT nadzvedla podpora pro Lipovskou

19.11.2020 21:35

Radní České televize Zdeněk Šarapatka se na sociální síti pustil do svých kolegů v Radě ČT a lidí, kteří se zastávají ekonomky a radní Hany Lipovské, která čelí tlaku po svém úspěšném návrhu na odvolání dozorčí komise Rady ČT. „Ovce vyzývá na Twitteru k modlitbě za Lipovskou, Bobošíková ji na Facebooku přirovnává málem k Miladě Horákové,“ spílá Šarapatka nad podporou pro Lipovskou.

Šarapatka ve varu: Radního ČT nadzvedla podpora pro Lipovskou
Foto: Facebook.com
Popisek: Zdeněk Šarapatka s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem

„Ovce vyzývá na Twitteru k modlitbě za Lipovskou, Bobošíková ji na Facebooku přirovnává málem k Miladě Horákové, X. Veselý šturmuje skrz video na pomoc ‚přátele‘, Matocha se kroutí na stránkách Babišova holdingu... no jo no, tak nějak se ani nedivím,“ píše na své facebookovém profilu Šarapatka.

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí
Radní tak naráží na text, kterým se včera Institut svobody a demokracie postavil za ekonomku Hanu Lipovskou. Podle institutu se zvolením Lipovské začaly v Radě ČT po dlouhých dvaceti letech hýbat ledy. „Tento proces, na jehož konci může být navrácení České televize občanům této země, je zatížen výhrůžkami, pomluvami, osočováním a ode dneška i novinářským a PR agenturním mobbingem. Jako záminka pro ohrožení ‚svobody slova‘ se zneužívá majetkoprávní nejasnost v TS Ostrava,“ píše se ve stanovisku institutu.
 
„Hana Lipovská dnes čelila nehoráznému chování ze strany některých zaměstnanců médií. Například kameraman ČT ji po jednání Rady ČT dlouze a detailně natáčel, jak si rovná dokumenty, jak je dává do tašky, jak si obléká kabát. Redaktorka týdeníku Respekt Ivana Svobodová ji pronásledovala po ulici, dorážela na ni svými dotazy, opřenými o údajné investigativní fotografie ze sídla ISDe, kde Hana Lipovská působí a od ‚sousedů‘, žádala soukromé informace o místě bydliště a o poštovní adrese,“ pokračuje.
 
Situaci připodobnil i k bouřlivé situaci v ČT na přelomu let 2000 a 2001: „Je to velmi podobné jako před dvaceti lety. Tehdy současná prezidentka ISDe Jana Bobošíková v roli ředitelky zpravodajství ČT byla pronásledována kamerami až na toaletu. Její kancelář v ČT měla pomočené dveře. Jen fotografie od sousedů chyběly, protože v roce 2000 nebyly mobilní telefony ještě vybaveny fotoaparáty. Zato měla poškozené auto, dveře pomazané exkrementy, polité barvou a musela mít ochranku. Je smutné, že za uplynulých dvacet let se nezměnilo vnímání svobody a demokracie. Osoby a metody 50. let zůstaly stejné.“

„Pokud někdo ze ‚sousedů‘ chce dále investigovat, může začít. ISDe sídlí v nemovitosti s několika dalšími firmami, je zde i výdejní místo Zásilkovny. Při vykládání zboží z kamionu kolegové z ISDe obvykle přiloží ruku k dílu. Stejně tak při vydávání zásilek v době koronavirové. Vážení facebookoví přátelé, podpořte, prosím, Hanu Lipovskou. Je to odvážná, vzdělaná žena, která spatřuje v liberálním progresivismu nebezpečí pro svobodu a demokracii. A jak je vidět, liberální progresivisté se nezastaví před ničím,“ dal najevo institut.

Text později zaštítil i prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček a vyzval mimo jiného i k modlitbě za ekonomku a radní ČT. „Milí přátelé, obracím se na vás jako občan. Podpořte, prosím, modlitbou o rozvahu a sílu – nebo třeba jen symbolicky lajkem – Hanu Lipovskou!“ vyzval.

Připojil i další slova podpory: „Je to vzdělaná a skromná žena, která teď čelí odporným praktikám lidí falešně se zaštiťujících pravdou a láskou.“

Pětičlennou dozorčí komisi čili poradní orgán, který se vyjadřuje zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám, odvolala Rada České televize na svém středečním zasedání. Důvodem jsou vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Pro návrh hlasovalo deset z třinácti přítomných radních. Její odvolání navrhla Hana Lipovská.

Radní práci komise kritizovali dlouhodobě. Na srpnovém jednání se radní Kratochvíl v rozčílení ptal předsedy komise, zda si z něj dělá šoufky. Stalo se tak poté, co komise označila mnohamilionové výběrové řízení na nový provozní systém (výměnu systému SAP za systém Helios) jako bezvadné, načež po dotazech radních předseda připustil, že ani nekontrolovali požadovanou dokumentaci.

Radní Kratochvíl také opakovaně vyjadřoval pochybnosti, zda komise působí v zájmu svého zřizovatele, tedy rady, nebo někoho jiného.

Senát se dnes vyjádřil, že odvolání dozorčí komise Radou České televize minulý týden podle něho nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Po dnešním dvouhodinovém jednání přijal hlasy 58 senátorů ze 71 přítomných usnesení, ve kterém dále požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. V případě potvrzení pochybení by pak výbor měl podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Volební výbor Sněmovny se má situací v Radě ČT zabývat dnes. Reagovat bude zřejmě jako plénum Senátu i na skutečnost, že se k odstoupení z funkce rozhodl předseda rady René Kühn. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Oznámili to na středečním mimořádném zasedání rady.

Podle autorů senátního usnesení nepostupovala rada transparentně, odvolání členů dozorčí komise řádně nezdůvodnila a nepostupovala podle zákona, když odvolala dozorčí komisi jako celek, nikoli pouze její jednotlivé členy. Návrh usnesení konzultovali podle senátora Václava Chaloupka (klub STAN) se spoluautorkou zákona o České televizi Hanou Marvanovou a právníkem Jiřím Kučerou z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Podle senátorky Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) už byla dozorčí komise jako celek odvolána v roce 2010, tehdy rozhodnutí rozporováno nebylo.

Plénum Senátu nevyslyšelo návrh lidovce Jiřího Čunka, aby horní komora k věci přistoupila zdrženlivěji a jednání odročila na příští zasedání. O vyslyšení „druhé strany“ žádala bezpartijní senátorka Jitka Chalánková. Členové komory naopak přijali návrh úpravy usnesení od senátora Tomáše Třetiny (TOP 09) vyzývající Sněmovnu, aby zvážila odvolání těch členů Rady České televize, kteří porušili zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…