Šáša vběhl do manéže? Nacionalista Žirinovskij opět křičel v ruské TV, že ,,válka bude a musíme mobilizovat"

08.01.2015 11:51

Poslanec Dumy a předseda Liberálně demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij předvedl v televizní diskuzi na téma vztahů mezi Ruskem a Evropou politické divadlo, při kterém s vervou překřikoval moderátora i další pozvané hosty.

Šáša vběhl do manéže? Nacionalista Žirinovskij opět křičel v ruské TV, že ,,válka bude a musíme mobilizovat"
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní duma se skládá ze 450 poslanců

Hlavním argumentem, který Žirinovskij divákům a dalším diskutujícím před měsícem sdělil, bylo, že „Bude válka. Chystejte se na mobilizaci“. Přitom tvrdil, že do 15. ledna bude klid kvůli novoročním svátkům a jejich oslavě, takže lidé prý mohou slavit „s klidem“.

Podle Žirinovského válku chtějí německé elity, které jsou pod kontrolou USA, a jejich cílem je vybudování čtvrté německé říše. Německo je „unavené Evropskou unií“ a chce se stát znova evropskou velmocí. Role Ruska v tomto projektu je, „aby mlčelo“. Ruský jazyk bude potlačen a rusky budou potom mluvit jen lovci někde za Uralem, prohlásil.

Později také řekl, že hlavním důvodem pro válku jsou triliony dolarů, které „není kam dát“ a nemohou ležet v bankách. Je proto nutné investovat do zbrojení, „zbombardovat Evropu“ stejně jako teď Donbas, aby se potom mohl realizovat nový Marshallův plán a bylo kam peníze ležící ladem v bankách investovat.

Když křičící poslanec po několikáté opakoval, že „válka bude“ a je „třeba mobilizovat“ a razantně přitom bil do stolu, moderátor pořadu už nevydržel a ostře mu odpověděl: „Nemáme lidi, kteří chtějí rozhodovat o válce. Pojďme žít v míru.“

Žirinovskij také odmítl všechny protiargumenty dalších diskutujících a tvrdil, že důvěru mezi Ruskem a Evropou nelze obnovit a že „není dobré lhát“ o tom, že válka nebude, protože ji mají v plánu Spojené státy.

Vladimir Žirinovskij (nar. 1946) stojí v čele Liberálně demokratické strany Ruska už od roku 1991. Strana má radikálně nacionalistickou a opoziční rétoriku, ale často v parlamentu hlasuje pro vládní návrhy, což vede ke spekulacím o jejím skutečném vztahu ke Kremlu. Její lídr proslul svými kontroverzními výroky, ale také svým šokujícím až agresivním vystupováním a politickými provokacemi. Před lety například vylil svému oponentovi v televizi do obličeje džus, několikrát se pral v parlamentu, anebo tahal za vlasy poslankyni Dumy. V posledních volbách v roce 2011 strana získala celkem 11,7 % hlasů. V. Žirinovskij několikrát neúspěšně kandidoval a úřad ruského prezidenta. V posledních prezidentských volbách v roce 2012 získal 6,22% podporu.


 

reklama

autor: vss

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…