Saská Kamenice se připravuje na nové peklo v ulicích. Do města směřují plné vlaky demonstrantů

01.09.2018 17:34

V ulicích německé Saské Kamenice je opět pořádné horko, proti sobě stojí odpůrci migrace a odpůrci pravicových radikálů. Policie se snaží udržet pořádek. Do ulic nasadila jízdní hlídky na koních či vodní děla. Minulou neděli to ale nestačilo. Jak to bude dnes?

Saská Kamenice se připravuje na nové peklo v ulicích. Do města směřují plné vlaky demonstrantů
Foto: Václav Fiala
Popisek: Monumentální busta Karla Marxe v centru

V nedaleké Saské Kamenici (Chemnitz) dál roste napětí. Když byl ve městě minulý týden pobodán pětatřicetiletý Němec, centrem města prošel průvod namířený proti migrantům. Za útokem totiž údajně stáli dva migranti. Policie proti demonstrantům nasadila i vodní děla, ale mluvčí bezpečnostních složek v německých médiích přiznal, že policisté podcenili rozsah protestů. Na sociálních sítích se svolalo opravdu hodně lidí.

A zdá se, že ani po týdnu nebude v Chemnitzu klid. Podle informací německého deníku Bild do města míří vlaky plné demonstrantů – jak odpůrců migrace, tak odpůrců nenávisti. Těmito slovy obě skupiny charakterizoval server deníku Bild. Jde o opravdu početné davy. Podle strážců zákona jde o 4 až 5 tisíc lidí.

Po 15. hodině v Chemnitzu skutečně odstartovala akce nazvaná Srdce místo nenávisti. Jejím cílem je dát najevo nesouhlas s názory příznivců radikální pravice, kteří už minulou neděli honili v ulicích Chemnitzu lidi, kteří vypadali „neněmecky“.  Policie v ulicích města střeží arabské či turecké obchody. Jejich majitelé prý nemají strach. Věří, že je policie ochrání. Některé obchody však zůstávají otevřené. Halal řezník, který o maso pečuje v souladu s islámskými tradicemi, tvrdí, že nechá otevřeno. „Nechám otevřeno! Toto je naše město!“ říká jasně.

Demonstranti sympatizující s hnutím „Pro Chemnitz" se sešli až před 16. hodinou odpoledne před sochou Karla Marxe. Před rokem 1989 nesla východoněmecká Saská Kamenice název Karl Marx Stadt. Rozzlobení občané odmítají, že by patřili mezi pravicové radikály, ač je tak prý mnohá média vykreslují. A pokud se nic nezmění, počet rozzlobených obyvatel prý může narůstat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…