Satisfakce za články v bulváru stoupají. Havlová by mohla vysoudit miliony

06.04.2013 12:25

Během posledních tří let sazby za články v bulvárních médiích vzrostly z desítek tisíc na statisíce. Takováto přiznaná satisfakce může tak být chápana i jako prevence, která má nutit novináře k ověřování, míní soudkyně, jež zrovna řeší spor Dagmar Havlové s vydavatelem bulváru Pestrý svět.

Satisfakce za články v bulváru stoupají. Havlová by mohla vysoudit miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

Bývalá první dáma Dagmar Havlová žaluje o omluvu a pět milionů korun vydavatele Bauer Media. To vydává tituly jako Rytmus života, Chvilka pro tebe či Pestrý svět. Důvodem je loňský článek, podle kterého měla Havlová v pátek před manželovou smrtí přijet do Františkových Lázní s údajným milencem.

Soudkyně Dagmar Stamidisová přitom rozhodování nebude mít zrovna nejtěžší. Už loni se totiž prokázalo, že Pestrý svět není v argumentování příliš silný. Sama spoluautorka článku u soudu přiznala, že jim informaci nikdo nepotvrdil. Nakonec obhajoba povolala i ředitelku hotelu, kde mělo ke schůzce dojít. Ta článek označila za výmysl, neboť jsou Františkovy Lázně tak malé, že by se to k ní určitě dostalo, pokud by to byla pravda.

Prevence k ověřování informací

Třetí kolo soudu bude v červnu, kde se obhájce Pestrého světa chce podle Lidových novin soustředit na dokazování, že se vdově vlastně nic nestalo, protože musí být zvyklá. Navíc chce před soud povolat spisovatele knih o Václavu Havlovi.

Podle Lidových novin soudkyně Dagmar Stamidisová již dříve dvakrát přiznala milionovou satisfakci. Jednou herci Marku Vašutovi a minulý měsíc herci Tomáši Töpferovi. „Přiznaná satisfakce může být chápana i jako prevence, která má nutit novináře k ověřování,“ citují Lidové noviny soudkyni.

Za poslední dva roky je v databázi Nejvyššího soudu na deset sporů s bulvárem. Z toho v šesti případech soud souhlasil s přitvrzením.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…