Saúdská Arábie odmítla výzvy Íránu k ukončení náletů v Jemenu

12.04.2015 16:11

Saúdská Arábie dnes odmítla výzvy Íránu k ukončení náletů, které arabská koalice vedená Saúdy podniká na pozice šíitských povstalců v Jemenu. Teherán by se neměl do tohoto konfliktu vměšovat, řekl v Rijádu saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd na společné tiskové konferenci se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiusem. Ten dnes přijel do Rijádu, aby nejvyšším představitelům království vyjádřil francouzskou podporu.

Saúdská Arábie odmítla výzvy Íránu k ukončení náletů v Jemenu
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

Koalice arabských sunnitských států zahájila vzdušné údery na pozice jemenských povstalců před více než dvěma týdny. Její zásah byl vyvolán postupem šíitských povstalců zejména na jihu Jemenu, cílem náletů arabských spojenců je zpomalení tohoto postupu. Írán rezolutně popírá, že by poskytoval vojenskou podporu šíitům v Jemenu. Napětí mezi oběma státy však prohloubila mimo jiné sobotní informace, že místní milice v jihojemenském Adenu zadržely dva íránské důstojníky, údajně poradce šíitských ozbrojenců.

"Jak nás může Írán vyzývat k zastavení bojových operací v Jemenu... Přišli jsme do Jemenu pomoci legitimní vládě a Írán nevládne v Jemenu," řekl šéf saúdskoarabské diplomacie

Povstalci dnes dobyli strategicky důležité město Sarvá

Boje mezi stoupenci prezidenta Abdar Rabbúa Mansúrá Hádího a povstalci si i dnes vyžádaly další oběti na životech. Nejméně 15 povstalců zahynulo při náletu na vojenskou základnu na jihu země, při střetech v Adenu zemřelo dalších 12 osob, uvedla agentura AFP.

Povstalci dnes dobyli strategicky důležité město Sarvá asi 120 kilometrů východně od Saná. Zřídili si tam kontrolní stanoviště, aby mohli pronikat dál do východní provincie Maríb, řekli agentuře DPA zástupci regionálních kmenů, které bojují proti rebelům. Při srážkách východně od Saná byli podle nich zabiti tři členové kmenových milicí a neznámý počet šíitských rebelů.

Hlavním cílem rebelů zůstává dobytí jihojemenského přístavu Aden, kde je podle pracovníků Červeného kříže a humanitárních organizací situace kritická a katastrofální. Zástupci humanitárních institucí ale považují za špatnou situaci i v dalších částech Jemenu: podle odhadu OSN si konflikt vyžádal více než 500 mrtvých a na humanitární pomoc jsou odkázány už desetitisíce lidí v 15 z celkových 19 jemenských provincií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…