Sbohem, paní Krnáčová? Babišovy noviny už pohřbívají primátorku. Dokonce z pěti zdrojů

28.07.2015 7:42

Prahu čeká divoký podzim, píšou dnešní Lidové noviny. S odvoláním na pět na sobě nezávislých zdrojů z řad podnikatelů a lidí blízkých vedení hlavního města uvádějí, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by mohla být odvolána. Nahrazena by měla být buď současnou ekonomickou náměstkyní Evou Kislingerovou nebo náměstkem Michalem Haškem. Otázkou ale je, jak by se ke změně na postu pražské primátorky postavil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Sbohem, paní Krnáčová? Babišovy noviny už pohřbívají primátorku. Dokonce z pěti zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

List podotýká, že jak Kislingerová, tak Hašek patří mezi politiky, kteří původně pocházeli z tábora Radmily Kleslové, šéfky pražské organizace ANO. Kleslová je přitom klíčovou spojenkyní Babiše. Ten se k možnosti, že by Krnáčová měla na podzim o post primátorky přijít, odmítl vyjádřit.

Sama Krnáčová považuje informace o svém pádu za nesmyslné a je přesvědčena o tom, že v zastupitelském klubu hnutí ANO má oporu. O své budoucnosti nechce spekulovat ani Kislingerová.

Za skutečné vládce Prahy jsou považováni sociální demokraté

Jak se situace v Praze nakonec vyvine, prý závisí i na pražské ČSSD, která by se prý změně na postu primátora nemusela bránit. Sociální demokraté jsou prý považováni za skutečné vládce Prahy, i když v komunálních volbách zde získali jen deset procent.

„Nevládlo se nám lépe za posledních 20 let,“ řekl prý o současném rozpoložení sil jeden z vlivných představitelů ČSSD. Jenže i mezi špičkami pražské sociální demokracie je prý cítit určitá nespokojenost s vedením rady hlavního města Adrianou Krnáčovou. Její nepopulárnost se totiž přenáší i na celé vedení Prahy.

Záležet bude i na Babišovi

S příchodem Kislingerové, která vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze, by se prý tento trend mohl zastavit. „Profesorka od loňských voleb patří mezi straníky, kteří v rámci hnutí mají korektní vztahy s předsedkyní pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou. …. Ta byla přitom před vstupem do Babišova projektu dlouholetou členkou ČSSD a se svými bývalými spolustraníky i dnes umí najít řeč,“ píše list.

Podle něj je ale otázkou, jak se k případné změně na postu pražského primátora postaví Babiš. Mezi ním a Krnáčovou prý panuje bezkonfliktní vztah. Krnáčové se prý také v posledních týdnech podařilo vytáhnout několik témat, kde na rozdíl od svých předchůdců začala konat. Jde například o zkrocení pražských taxikářů nebo redukci hazardu. Navíc hledá poradce a marketéry, kteří mají s chodem primátorské kanceláře zkušenosti a Krnáčové by pomohli prosazovat na veřejnosti nová témata.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…