Sbohem, zkrachovalý Davide. Opravdu tvrdé zúčtování s premiérem, který se balí

24.06.2016 19:35

Politický komentátor deníku The Independent John Rentoul má o politické budoucnosti premiéra Davida Camerona zcela jasno. Podle Rentoula skončila politická kariéra Camerona neúspěchem a šéf konzervativců by měl odstoupit.

Sbohem, zkrachovalý Davide. Opravdu tvrdé zúčtování s premiérem, který se balí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

„Vítězství brexitu znamená, že Cameron vsadil na špatnou kartu a musí odejít. Premiér zariskoval a prohrál. Jsem přesvědčen, že svoji funkci opustí ještě v tomto roce,“ konstatuje Rentoul a poukazuje na včerejší dopis více než osmdesáti konzervativních poslanců, kteří jej naopak vyzývají k setrvání ve funkci. A to v případě, že dojde k brexitu. „To je však pouze divadlo. Strana se kvůli referendu rozdělila a sjednotit se může pouze pod novým vůdcem,“ má jasno Rentoul.

Jak Rentoul dále uvádí, britský parlament se sejde v pondělí, kdy by mělo být zahájeno dvouleté období, v průběhu kterého bude Velká Británie jednat s EU o podmínkách svého odchodu. „Tato jednání by však měl Cameron nechat již na svém nástupci ve funkci premiéra i šéfa strany. Je téměř jisté, že tím člověkem bude bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Sice se mluvilo i o ministryni vnitra Therese May, ale ta podporovala EU, takže by u většiny členů strany neprošla.“

Celý text v angličtině je ZDE.

Podle Rentoula bude klíčovým důsledkem odchodu Velké Británie z Evropské unie šok pro ekonomiku země. „Libra již klesla na nejnižší úroveň od roku 1985. Z různých analýz vyplývá, že se také zdraží dovolené v zahraničí a celkově dojde k útlumu ekonomického růstu. Hlavní dopad výsledků referenda a vystoupení naší země z EU však spočívá v zemětřesení na politické scéně,“ soudí Rentoul a poukazuje na to, že se především změnily pozice čtyř největších politických stran v zemi.

„Jedním z lidí, kteří cítí jistý pocit zadostiučinění, je bezesporu osobní tajemník premiéra Camerona Ivan Rogers. Před třemi lety jej písemně varoval před tím, aby voličům sliboval referendum. Nevím, čím přesně argumentoval, pokud mu ale psal, že jen stěží dosáhne při svém opětovném jednání s EU nějakého výsledku, tak měl pravdu. A jestli Cameronovi psal, že již samotné referendum dává členství Velké Británie v EU v sázku, tak měl zase pravdu,“ uzavírá Rentoul.

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…