Scénář hlasování o nejdůležitějším zákonu: Komunisté pryč ze sálu a Babiš bude lovit „opozičníka“

15.12.2020 17:40

Poslanec a rozpočtový expert KSČM Jiří Dolejš naznačil, že komunisté sice nehodlají podpořit vládní návrh rozpočtu na rok 2021, ale mohli by ke schválení pomoci odchodem ze sálu. „Je otázka, jestli ta nepodpora má mít podobu, že budeme hlasovat proti, nebo bychom nechali na vládě, kde si sežene hlasy, a my odešli ze sálu,“ prohlásil Dolejš. Vládě by tak díky snížení kvóra pro schválení zákona stačilo sehnat jeden opoziční hlas.

Scénář hlasování o nejdůležitějším zákonu: Komunisté pryč ze sálu a Babiš bude lovit „opozičníka“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Podle Dolejše tento postup navrhuje i premiér Andrej Babiš. „V podstatě jde o to, že výkonný výbor řekl, že nemáme podpořit rozpočet, což samozřejmě uděláme. Ale je otázka, jestli ta nepodpora má mít podobu, že budeme hlasovat proti, nebo bychom nechali na vládě, kde si sežene hlasy, a my odešli ze sálu,“ vysvětlil Dolejš podle serveru IDNES.cz.

Komunisté dlouhodobě odmítají podpořit rozpočet, pokud se v návrhu neškrtne deset miliard pro armádu, což zase striktně odmítá premiér Babiš. „V případě, že nedojde ke snížení kapitoly Ministerstva obrany České republiky o deset miliard korun, doporučuje výkonný výbor ÚV KSČM poslaneckému klubu KSČM nepodpořit návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2021. A to s vědomím, že může nastat stav rozpočtového provizoria a každé ministerstvo a státní úřad bude moci čerpat maximálně 1/12 svého rozpočtu roku 2020 do doby, než bude schválen nový rozpočet,“ stojí v prohlášení komunistů z pátečního jednání výkonného výboru.

Podle šéfky rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) se poslanci poradí ještě v úterý večer. Ani varianta odchodu komunistů z jednání při hlasování o rozpočtu by ale vládě nestačila. ANO má 78 poslanců a sociální demokracie 14. Aby rozpočet prošel, musel by pro něj buď hlasovat některý z opozičních poslanců, nebo by museli dva také opustit sál, a znovu tak snížit kvórum. Podle Dolejše už je na Babišovi, jaké hlasy si ke schválení rozpočtu sežene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…