Scénárista Stránský se Dejdarovi omluvil za ostrý výrok

21.01.2013 15:18

Za podporu Miloši Zemanovi se herec Martin Dejdar dočkal odsouzení od tvůrců seriálu Zdivočelá země. Scénárista Jiří Stránský se nyní kvůli tomu Dejdarovi omluvil. Informuje o tom na svém serveru Český rozhlas.

Scénárista Stránský se Dejdarovi omluvil za ostrý výrok
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

Tvůrci seriálu se po Dejdarově vyjádření, ve kterém podpořil Zemana, rozhodli ukončit s hercem spolupráci. Dejdar sedmnáct let hrál ve Zdivočelé zemi komunisty pronásledovaného pilota Maděru. Podle spisovatele Jiřího Stránského a režiséra Hynka Bočana ale Dejdar svou volbou Miloše Zemana potvrdil, že všechno, co o seriálu řekl, byly jenom kecy. 

Mám špatné svědomí

To Dejdara šokovalo a označil to útok na základní lidská práva a svobody. Poukázal na to, že by v Česku mohly znovu vznikat seznamy, kdo s kým může točit filmy a kdo ne.

Scénárista i režisér teď ale obrátili. "Mám špatné svědomí, že jsem do toho Hynka zatáhl nevinně, protože  jsem to napsal za nás dva. Dal jsem mu to na vědomí a on mi dal na vědomí, že by mě nejradši kopnul do šimpánu," vysvětlil Jiří Stránský na Českém rozhlase. 

Stránského rozzlobilo, že Dejdar podpořil člověka, který žádal komunisty o podporu

Prý ho rozzlobilo, že Dejdar volí člověka, který žádal KSČM o hlas. Teď ale svůj čin označil za chybu. Stránský strávil část života ve vězení, protože vystupoval proti komunistickému režimu.

„Kdybych býval použil svou zkušenost a své stáří a napočítal do padesáti, tak bych to napsal jinak,“ řekl na ČRo. Dále prohlásil, že svého jednání lituje.

Svým způsobem režiséra chápu, uvedla Roithová

Server iDnes.cz v té souvislosti oslovil politiky. Ti ovšem byli ke kauze zdrženliví. "Tato situace je otázkou mezilidských vztahů. Mně jako politikovi nepřísluší se k tomu vyjadřovat," řekl serveru šéf klubu poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Prezidentská kandidátka Zuzana Roithová, která vypadla v prvním kole, uvedla, že režiséra svým způsobem chápe. „Jestli hlavní seriálový hrdina vystupuje výrazně proti komunistům a komunismu, neměl by ho hrát člověk, který podporuje Miloše Zemana, který má jistým způsobem 'máslo na hlavě'," dodala.

Šéf poslanců ODS Marek Benda považuje reakce tvůrců seriálu za přemrštěnou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …