Schapiro ať jde klidně do… Svržení Zemana se mu nepovedlo. Stane se Ivana Trumpová velvyslankyní USA v ČR? Toto nám řekli Zaorálek, Keller či Okamura

14.11.2016 16:56

ANKETA Exmanželka Donalda Trumpa Ivana Trumpová v neděli pro The New York Post řekla, že by se ráda stala americkou velvyslankyní v ČR.

Schapiro ať jde klidně do… Svržení Zemana se mu nepovedlo. Stane se Ivana Trumpová velvyslankyní USA v ČR? Toto nám řekli Zaorálek, Keller či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

„Navrhnu, abych se stala velvyslankyní v České republice,“ citoval list Ivanu Trumpovou. „Jsem odtud, čeština je má mateřština a každý mě zná. Jsem dost známá ve světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knížky a přeložili je v 40 zemích do 25 jazyků. Jsem známá jako Ivana, fakt se nepotřebuji jmenovat Trumpová,“ dodala. O svém nápadu podle svých slov exmanželovi řekla.

Proti současnému americkému velvyslanci Schapirovi by byl lepší volbou i myšák Mickey

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí, zda je dobrý nápad, že by se Trumpová stala velvyslankyní USA v ČR a zda by byla oproti nynějšímu velvyslanci dobrou volbou. Většina politiků ji vnímá pozitivně a myslí si, že by svou blízkostí českému národu i budoucímu prezidentovi USA Trumpovi byla nápomocná. Někteří kritizují, že nemá diplomatické zkušenosti. Zazněla i velká kritika nynějšího amerického velvyslance v ČR Andrew Schapira, že se prý pokoušel podrývat český politický demokratický systém a svrhnout prezidenta Zemana.

Anketa

Zvítězí Norbert Hofer v nadcházejících prezidentských volbách v Rakousku?

98%
2%
hlasovalo: 5994 lidí

„Podobný návrh je věcí americké strany. Mně nepřísluší o tom v této fázi spekulovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zorálek.

„To je věcí administrativy USA a ministerstva zahraničních věcí,“ reagoval na dotaz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Proti současnému americkému velvyslanci Schapirovi by byl lepší volbou i myšák Mickey. Mít na americké ambasádě ženu, která by měla naši zemi ráda a nepovažovla by ji za třetiřadou kolonii, by byla příjemná změna,“ míní předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Za vhodnější bych považovala jmenování zkušeného diplomata, znalost jazyka nestačí, důležitější je kompetence v diplomacii,“ soudí místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Nevím, snad výhodou pro nás je její národnost,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Není zrovna populární u nás prosazovat své rodinné příslušníky – ať bývalé či současné – do funkcí. Ale jiný kraj, jiný mrav, jak se říká. Oproti současnému velvyslanci bude zcela jistě lepší v češtině,“ uvedl místopředsedseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Je to chytrá, vzdělaná žena. Navíc Češka s vazbou na nového amerického prezidenta Trumpa. Myslím, že by to byla výborná volba a zlepšilo by to celkově vztahy s americkou diplomacií,“ myslí si předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Jsem pro a myslím si, že jako rodilá Moravanka by přispěla k obnově a normalizaci vztahů mezi Washingtonem a hlavou našeho státu Milošem Zemanem. Nemusím dodávat, že by to bylo ku prospěchu věci,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Rozvraceč Schapiro ať táhne klidně do Brusele…

„To by bylo pro ČR jistě dobře. Ivanka Trumpová má výhodu znalosti České republiky a současně blízkého vztahu s prezidentem. Hájila by tak zájmy USA s ohledem na ČR, a to by byla výhoda,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Jakékoli veřejné spekulace na toto téma jsou nediplomatické a mohou tento záměr poškodit,“ soudí europoslanec a člen vedení ODS Jan Zahradil.

„Je to dobrý nápad. Už aby tady byla,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Proč by ne? Má vazbu na Českou republiku a třeba se některým lidem bude k ní ‚na kobereček‘ a pro ‚notičky‘ chodit lépe než k současnému veslvyslanci. Navíc je šance, že ani nebude mít potřebu žádné rady udělovat – aspoň ne ty nevyžádané,“ říká místopředseda ANO a poslanec Martin Lank.

„Domnívám se, že oproti nynějšímu velvyslanci bude dobrou volbou naprosto cokoli. Jinak si ovšem myslím, že by diplomatické mise měli konat diplomaté, nikoli příbuzní a známí. Co si počneme, až se stane někdy prezidentem USA starý mládenec?“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Myslím, že by to pro nás byla skvělá zpráva. Skončilo by vměšování americké ambasády do vnitřních záležitostí naší republiky a ztížila by se situace našich smutně proslulých sluníčkářů. Už slyším námitky, že není kariérním politikem, že je to bývalá modelka a tak dále a tak dále. Po boku Trumpa ale určitě získala zkušenosti, které by z ní úspěšnou velvyslankyni v prostředí, které zná, udělalo. Rozvraceč Schapiro ať táhne klidně do Brusele za Junckerem, třeba z něj udělají eurokomisaře,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Schapiro nebyl schopen splnit svůj úkol vyvolat revoluci, která by svrhla prezidenta

„A proč by ne? Pan Schapiro nebyl schopen splnit svůj úkol vyvolat revoluci, která by svrhla prezidenta, a pojede domů s kaňkou v kariéře. Paní Trumpová je předobraz amerického snu o Popelce. Jen miliardářů je málo, a tak si o tom děvčata nechávají pouze zdát. Věřím, že může do Česka přinést světlo ozřejmující americký způsob chápání nás, východních Evropanů. A za svůj bohatý a dlouhý život mezi celebritami jistě ví, jak chutná tvrdý chléb života, byť v americkém přepychu. Pokud bude příležitost, velice rád se s ní setkám a seznámím se s jejími názory. Oproti bombardující zkyslé Albrightové je velkou dámou plnou života a možným příslibem rozvoje slibné spolupráce,“ míní poslanec KSČM a člen zahraničního výboru Leo  Luzar.

„Dnešního velvyslance neznám. Paní Ivana by byla určitě dobrou volbou pro nás,“ domnívá se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Paní Trumpovou neznám a ani nevím, zda má předpoklad být kvalitní velvyslankyní. Ale o tom, kdo bude, či nebude velvyslancem USA v naší zemi, bude rozhodovat nová administrativa Spojených států. Co se týká současného velvyslance Schapira, tak já osobně jsem s ním a jeho úřadem problém nikdy neměl. A to jsem vždy hájil zájmy České republiky,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Typický americký nápad. Pro nás by mohlo být výhodou, že paní Ivana má český původ. Ovšem nevím, jak je na tom profesně. Otázkou je, jak dlouho ji to bude bavit. Každopádně myslím, že každé řešení je lepší než současný velvyslanec,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Pobavilo mě to a doufám, že to bylo myšleno jen v žertu. Ale dnes už opravdu člověk neví. Podle mě by měly být posty velvyslanců obsazovány buď profesionálními diplomaty, nebo výjimečně schopnými politiky. Ale nikdy ne manželkami politiků a diplomatů,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Než současný velvyslanec bude lepší kdokoli

„Současného velvyslance si velice vážím. Jaké diplomatické předpoklady a znalosti má Ivana Trumpová?“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„Než současný velvyslanec bude lepší kdokoli. A pokud to bude Češka Ivana Trumpová, jsme v luxusní pozici,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Je v tom jistá naděje, že by Bílý dům mohl více podporovat vztahy s ČR. Ale nepřeceňoval bych to. Čas ukáže. Horší než teď to věřím nebude,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Domnívám se, že se to dalo předpokládat a že je to dobrá volba,“ říká poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Lepší spojku k Bílému domu mít nemůžeme. Otázkou je, zda splňuje potřebná kritéria vážící se k dané funkci, které by splňovat měla,“ uvedla poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Nevím, nakolik prošla bývalá paní Trumpová diplomatickými službami a jaké má v tomto ohledu zkušenosti. Přesto se domnívám, že v ní ještě zůstala trocha češství, a mohla by tak svoji funkci vykonávat ku prospěchu obou zemí. Schapiro byl u nás spíše synonymem rozvratu, některé jeho aktivity již dokonce podrývaly náš politický systém a působil tak jako slon v porcelánu,“ sdělil poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Ivana Trumpová jako velvyslankyně v ČR by mně nevadila. Je to zdejší rodačka a lépe by rozuměla zdejším problémům,“ myslí si poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Trumfnout pana Schapira zřejmě není problém pro většinu možných adeptů. Ale jinak mi nepřísluší to komentovat. Je nás deset milionů, tedy z pohledu velmoci jedno velké město,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Je hezké, že paní Trumpová na svou rodnou zemi nezapomíná…

„Pokud se na tuto funkci cítí dostatečně připravená, tak by asi mohla být vhodnější a pro nás lepší volbou. Určitě by byla lepší komunikace s ohledem na české zájmy,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Se současným velvyslancem jsem se nesetkal a ani jsem nehodnotil jeho práci. Myslím, že někdo, kdo má vztah k ČR, je vhodným kandidátem, i když nemá diplomatickou minulost. Důležitější je vztah k vládě a prezidentovi,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Nemám exmanželku, tak to nedokážu posoudit,“ odpověděl na dotaz redakce europoslanec ANO Petr Ježek.

„Oproti nynějšímu velvyslanci bude lepší volbou každý. S největší pravděpodobností i Ivana Trumpová. Byla by to rozhodně rarita. Záleží však především na rozhodnutí samotného prezidenta, koho jmenuje u nás velvyslancem,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je hezké, že paní Trumpová na svou rodnou zemi nezapomíná, její zájem mě těší. O její další kvalifikaci pro tuto misi však nemám dostatek informací. Je na prezidentovi a jeho administrativě, aby vybrali velvyslance, který bude alespoň tak dobrý jako ten současný,“ řekla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Každý, kdo nahradí současného velvyslance, je pro ČR lepší volba,“ míní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„To nedopadne, vypadalo by to blbě,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

Zeman vs. Schapiro

„Byla by to skvělá volba!“ uvedl v reakci mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru. Trump se ujme prezidentského úřadu v lednu.

Zlínská rodačka Ivana Trumpová (za svobodna Zelníčková) se za Trumpa provdala v roce 1977, tehdy to pro ni bylo druhé manželství a pro budoucího prezidenta USA první. Rozvedli se v roce 1992 a o rok později si Trump vzal Marlu Maplesovou, se kterou se po šesti letech též rozvedl. Jeho současná žena Melania je původem ze Slovinska.

Sedmašedesátiletá Trumpová byla vdaná čtyřikrát, naposledy za italského modela. S Trumpem má tři děti – Donalda, Ivanku a Erika.

Nynější velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro se v dubnu 2015 dostal do sporu s českým prezidentem Milošem Zemanem, když označil jeho plánovanou cestu na oslavy v Moskvě u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války za „prekérní“ vzhledem k bojkotu události většinou evropských státníků. Prezident následně pro ParlamentníListy.cz řekl, že „po tomto prohlášení má Schapiro dveře na Hrad zavřené“.

Kontroverzi kupříkladu vyvolávalo to, že se Schapiro účastnil pochodu homosexuálů v Praze či se vyjadřoval k dalším vnitrostátním záležitostem ČR, například co se týče muslimů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…