Schäuble chtěl vyhnat Řecko z eurozóny, aby tím potom mohl vyhrožovat každému. Toto o tom napsal řecký exministr, který byl u všech jednání

08.08.2015 16:05

Někdejší řecký ministr financí Janis Varufakis zveřejnil text, v němž jasně říká, že vyjednávání řecké vládní strany Syriza s ostatními zeměmi EU o dalším řešení řecké dluhové krize bylo od počátku odsouzeno k neúspěchu. Mohl za to německý ministr financí, který dával celých pět měsíců najevo, že chce z jihoevropského státu udělat exemplární příklad. Otázkou je, zda mluvil za Evropany, nebo jen sám za sebe.

Schäuble chtěl vyhnat Řecko z eurozóny, aby tím potom mohl vyhrožovat každému. Toto o tom napsal řecký exministr, který byl u všech jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Řecka na pražském Jungmannově náměstí. Sešlo se několik desítek lidí

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble si podle svého někdejšího řeckého kolegy Varufakise přál, aby Řecko zmizelo z eurozóny, přičemž mu šlo o to, aby vystrašil další země platící eurem, které by následně akceptovaly další německé plány.

„Toto nepíšu jako řecký politik, který kritizuje způsob, jakým německý tisk očerňoval naše návrhy. Nepíšu to ani kvůli postoji Berlína, jenž odmítl posoudit náš plán na zkrocení státního dluhu. A nepíšu to ani kvůli rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) přiškrtit naši vládu nebo kvůli rozhodnutí dát ECB souhlas k zavření našich bank. Píšu to jako Evropan, který sleduje rozvoj jistého plánu pro Evropu – plánu dr. Schäubleho. A informovaným čtenářům kladu jednoduchou otázku: Je tohle plán, se kterým souhlasíte? Je tento plán opravdu dobrý pro Evropu?“ ptá se Varufakis v textu publikovaném na webu yanisvaroufakis.eu. Český překlad přinesl server A2larm.cz.

Text v angličtině najdete zde

Německý šéf státní kasy usiluje o další prohloubení evropské integrace a o zrod politické unie. Podle řeckého exministra je to z jistého hlediska pochopitelný a logický plán. Je však otázkou, jestli si ho přeje zrealizovat jen Schäuble, nebo většina Evropanů. Šéf německé státní kasy totiž počítá s vytvořením pozice jakéhosi komisaře EU pro rozpočty, který by mohl odmítat rozpočty národní, pokud by v základních parametrech nesplňovaly předem domluvená kritéria.

„To ale vytváří dvojí problém. Zaprvé nebude možné dostatečně pojistit makroekonomiku eurozóny. A zadruhé plán bude porušovat základní principy liberální demokracie,“ upozorňuje Varufakis. Nejenže by veta rozpočtů představovala pošlapávání svobodné vůle Evropanů, ale navíc by ani nezabránila ekonomickým problémům, s jakými se Řecko potýká. Nebere totiž v potaz původní půjčky soukromých subjektů Řecku, které jsou součástí problému. Právě za tyto půjčky později převzaly zodpovědnost nadnárodní instituce a tomu by komisař pro finance nedokázal zabránit.

Český překlad najdete zde

Politická federace by to zřejmě dokázala, jen jejím ustavením hodně ztratí menší evropské státy, tak to alespoň vidí Varufakis, podle něhož je především pro tyto státy lepší, když tvoří alianci rovnocenných partnerů, kteří sice mohou spolupracovat v hospodářské oblasti, ale rozhodující slovo v každé takové zemi má stále zdejší občan. Ve velké politické unii by hlas jednotlivce zeslábl, a to nesmíme zapomínat ani na to, že by jí bylo dosaženo za cenu zbídačení Řecka.

„Takže otázka zní: Co si o tom, milý čtenáři, myslíš ty? Odpovídá plán dr. Schäubleho tvým snům o demokratické Evropě? Anebo odstartuje tento plán, v jehož počátcích bylo s Řeckem zacházeno jako s vyvrhelem a obětním beránkem, mechanismus ekonomické nestability a autoritářství, které se vzájemně přiživují?“ ptá se Varufakis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…