Schillerová: Jsem hrdá, že vláda má čisté svědomí

26.06.2019 13:22

Sněmovna jedná o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Zatímco po projevu předsedy ODS Petra Fialy u řečnického pultíku tleskala pravicová opozice, po projevu premiéra potlesk zazněl mimo jiné od jeho ministryně financí Aleny Schillerové. Když dotleskala, postavila se k pultíku a celou debatu převrátila o 180 stupňů. „Co jste udělali pro voliče vy?“ ptala se opozice.

Schillerová: Jsem hrdá, že vláda má čisté svědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Alena Schillerová

Na úvod poslancům vyčetla, že místo toho, aby pracovali po občany, vyvolala prý opozice konfrontaci s Andrejem Babišem (ANO).

„Předstupuji před vás na počátku dnešního jednacího dne s vědomím, že jeho výsledkem nemá být a nebude žádný zákon pro tuto zemi a její občany,“ začala Schillerová s tím, že půjde jen o emocionální debatu, která vlastně nic nevyřeší, protože brání hledání kompromisů. „Věnovat jí celý den Sněmovny a s ním i pracovní den stovek lidí placených z veřejných peněz, je podle mého názoru učebnicovým plýtváním. Ale takové je přání opozice,“ povzdechla si.

Když už musí sedět ve Sněmovně a vést tuto konfrontační debatu, rozhodla se prý nadnést téma, kolik práce pro voliče odvedla za poslední rok pravicová opozice.

„Pojďme spočítat, kolik návrhů ve prospěch konzervativního voliče prosadila TOP 09,“ požádala Schillerová Sněmovnu. A pokusila se tak odvrátit pozornost lidí od Andreje Babiše. Nezůstala však jen u TOP 09. Prý by ji zajímalo i to, kolik kvalitních návrhů ve prospěch svých voličů prosadili Piráti.

Nijak ji přitom netrápilo, že opozice už z podstaty věci nemá většinu k prosazování svých legislativních návrhů. Je totiž přesvědčena, že pokud poslanci opozice připraví kvalitní návrh a vyjednají pro něj podporu i ve vládní koalici, mohou uspět. „Zájem opozice je však, jak můžeme vidět dnes, upřen úplně někam jinam. Důležitější než zlepšování života v této zemi, je přeci obsazení výborů a podvýborů tím nebo oním, svolávání mimořádných schůzí a související politické exhibice, obstrukce, politikaření, vymýšlení a rozšiřování dezinformací,“ nešetřila ostrými slovy Babišova vicepremiérka.

Jedním dechem dodala, že důvěra ve vládu Andreje Babiše v zahraničí roste, neboť se jí daří. Daří se jí prý vybrat víc daní, zvyšovat platy, důchody a investovat tam, kde to v budoucnu Česku pomůže. „Za politickými kulisami této politické manéže je vláda, která odvedla veliký kus práce pro tuto zemi,“ zdůraznila.  

Dluhy státu podle Schillerové klesají a Česku se v EU údajně daří prosazovat národní zájmy. „Jsem hrdá na to, že svědomí této vlády může být naprosto čisté,“ nešetřila chválou sebe sama a svých kolegů. 

Za pozitivní označila skutečnost, že kabinet škrtá prázdná místa na úřadech, snižuje dluh, zvyšuje důchody s tím, že má k dispozici jasná fakta, která to dokazují. Čísla podle ní dokazují, že i díky zavedení EET se daří lépe vybírat daně. Proto prý většina veřejnosti i podnikatelů elektronickou evidenci tržeb podporuje. Opozice podle ní mohla podobná opatření přijmout už dávno a mohla se zasadit o to, aby se Česku dařilo lépe.

„Dnešní schůze mě však, bohužel, pouze utvrzuje v tom, že opozici ani tak nezajímá, jak se lidem v naší zemi skutečně žije. Mnohem více jí jde o rozdmýchávání vášní, politikaření, překrucování, ve snaze torpédovat vládu jako celek,“ uzavřela bojovně ministryně financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…