Schillerová a Maláčová pomůžou živnostníkům. Zastavuje se EET. A nejen to...

23.03.2020 16:45

Vláda Andreje Babiše (ANO) se chystá pomoci podnikatelům. Ještě před pár dny sice ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová říkala, že kabinet nepozastaví nástup další vlny EET, ale teď je všechno jinak. EET se zcela zastavuje, a to úplně pro všechny, i když jen na čas. Pomocnou ruku živnostníkům podává také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Schillerová a Maláčová pomůžou živnostníkům. Zastavuje se EET. A nejen to...
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podnikatelé opakovaně volali po tom, aby stát nespouštěl další vlnu EET. Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová tvrdila, že zrušit tuto vlnu nelze, takže formálně nastartuje, ale fakticky nebude kontrolováno, zda si živnostníci a podnikatelé budou plnit své povinnosti plynoucí z další vlny EET. S ohledem na zhoršující se epidemiologickou a ekonomickou situaci se však Ministerstvo financí rozhodlo EET zcela pozastavit.

Toto opatření se týká nejen nové vlny EET, ale EET jako celku.

Ministerstvo financí dále s ohledem na vývoj aktuální situace pozastavuje elektronickou evidenci tržeb, a to po dobu stavu nouze a následujících tří měsíců. Pozastavení znamená, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Ministerstvo financí již dříve avizovalo, že o tři měsíce fakticky odloží start závěrečné fáze EET, což byl krok, který vycházel z aktuální situace a sledoval cíl omezit návštěvy finančních úřadů poplatníky. S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů. Z tohoto důvodu přistoupilo Ministerstvo financí k dočasně úplnému pozastavení EET. Tento krok bude legislativně řešen zvláštním zákonem, který předloží na úterní jednání Poslanecké sněmovny,“ uvedl k tomu resort.

Povinnost elektronicky evidovat tržby měly jako první od prosince 2016 restaurace a hospody, které jsou teď kvůli koronaviru často zavřené.

Také Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že uleví osobám samostatně výdělečně činným.

V rámci vyhlášeného nouzového stavu došlo k realizaci řady omezujících opatření, která mají značný negativní dopad na podnikání mnoha OSVČ. 20. 3. 2020 byl proto do meziresortního připomínkového řízení odeslán návrh zákona na odpuštění povinných plateb na důchodové pojištění pro OSVČ, a to na dobu šesti měsíců. Opatření se dotkne přibližně 600 000 osob a v případě schválení by mělo být účinné již od března. Zákon bude Parlamentem ČR ve stavu legislativní nouze projednán pravděpodobně již v úterý 24. 3. 2020,“ lze se dočíst na webu ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…