Schillerová podpořila Babiše: O odposleších prý nikdy nemluvil před Mynářem

23.08.2021 21:30 | Rozhovor

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes s ministry za své hnutí projednával výroky prezidenta Miloše Zemana, jenž se nechal o víkendu slyšet, že jeho okolí odposlouchává BIS a Babiš mu měl za přítomnosti hradního kancléře Vratislava Mynáře slíbit, že tomu učiní přítrž. Premiér jeho slova však popírá. Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová po dnešním jednání s předsedou vlády uvedla, že Babiš dál trvá na tom, že záležitost vždy probíral pouze mezi čtyřma očima s prezidentem, informuje iROZHLAS.cz.

Schillerová podpořila Babiše: O odposleších prý nikdy nemluvil před Mynářem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

„Pan premiér nás informoval, že pokud na to téma někdy s prezidentem mluvil, ale neprobírali jsme konkrétně to téma, tak nikdy u toho nebyl přítomen nikdo jiný než oni dva,“ uvedla ministryně financí, co zaznělo na jednání, kde seděli pouze ministři za hnutí ANO. Kabinet podle ní věc neřešil, protože na ni nemá vliv a je to mimo její kompetenci.

Původní zdroj ZDE.

Prezident Zeman však hovořil jinak: v neděli Blesku sdělil, že se před několika lety dozvěděl od vysokého důstojníka BIS o odposleších v jeho nejbližším okolí. „Tak jsem o tom informoval pana premiéra. Posléze pan premiér za přítomnosti pana kancléře mi sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ uvedl.

Premiér Babiš ještě ten den uvedl, že on ani vláda nemají žádnou kompetenci k povolování a zastavování odposlechů. „Ani vláda, ani já jako premiér nemáme žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů. Samozřejmě že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává, a odposlechy povoluje soud. Odmítám, že bych se kdykoliv zajímal, koho služby odposlouchávají,“ reagoval na prezidentovy výroky ve svém nedělním tweetu.

Záležitostí se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní komise pro kontrolu BIS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …