Schillerová reaguje na Stanjuru: Je tam čtrnáct dní a nerozumí tomu, takže budu slušná

06.01.2022 20:23 | Ze sítí

Slovní přestřelky mezi ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní v čele resortu financí Alenou Schillerovou (ANO) nabírají na obrátkách. „Budu velmi slušná a mám pochopení, protože pan ministr je tam čtrnáct dní a číslům, která interpretoval, vůbec nerozumí,“ reagovala Schillerová na předchozí kritiku nového šéfa státní kasy.

Schillerová reaguje na Stanjuru: Je tam čtrnáct dní a nerozumí tomu, takže budu slušná
Foto: Screen ČT24
Popisek: Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová v Partii

Stanjura podle informací serveru Echo24.cz zkritizoval Schillerovou za její schodkové rozpočty z minulých let a dodal, že právě její čtyřleté hospodaření dostalo kromě covidu Českou republiku do rekordního dluhu 2,466 bilionu korun. Nejvíce kritický byl zejména k rozpočtu předchozího roku, který skončil se ztrátou 419,7 miliardy korun.

„Pokud bychom pokračovali tímto tempem, na dluhovou brzdu narazím někdy v roce 2024,“ řekl Stanjura k rekordním číslům zadlužení s tím, že za posledních osm let, kdy o financích rozhodoval tandem Babiš – Schillerová, se s rozpočtem nebezpečně hazardovalo.

„Nezbývá nám teď bohužel nic jiného než se zase vrátit nohama na zem a hospodařit s takovými prostředky, které opravdu máme k dispozici nebo aspoň můžeme reálně splatit. Proto jsme nyní v rozpočtovém provizoriu, proto jsme odmítli další strašlivý rozpočet z pera mé předchůdkyně a proto jsem začal hledat úspory okamžitě po svém jmenování ještě pro tento rok,“ prohlásil kritický Stanjura a dodal, že nechápe, proč se při tvorbě rozpočtových odhadů uměle nafukovaly státní příjmy.

Schillerová si ale kritiku líbit nenechala a Stanjurovi vzkázala, že tomu nerozumí. „Budu velmi slušná a mám pochopení, protože pan ministr je tam čtrnáct dní a číslům, která interpretoval, vůbec nerozumí. Ještě začal tím, že urazil úředníky Ministerstva financí, kteří stáli vedle něho. Tedy to, že tam ohýbali nějaká čísla. Urazil také výbor pro rozpočtové prognózy,“ řekla Schillerová s tím, že odhad příjmů se posuzuje podle kvalifikovaných analýz.

„Do novely zákona o státním rozpočtu se muselo zapracovat snížení daní z příjmu a muselo se to odhadnout. Musely se také odhadnout kompenzace, a tím je urazil. Úředníci provádějí expertizu a poté přichází výbor rozpočtové prognózy a ten opakovaně řekl, že je to realistické. Urazil všechny,“ dodala Schillerová.

Hájila také svůj schodkový rozpočet z minulého roku s tím, že byl dán obrovskými investicemi při řešení pandemie covidu. „Covidové investice dosáhly 177,4 miliardy, což je v novodobé historii jedno z nejvyšších čísel,“ dodala Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …