Scholz: Vycvičíme 5 tisíc Ukrajinců, dodáme zbraně. Putin se přepočítal

20.10.2022 14:34

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz ve svém čtvrtečním projevu v Bundestagu označil ruské raketové nálety na civilisty za akt zoufalství a slíbil další podporu Ukrajině. Do jara prý Německo vycvičí novou ukrajinskou brigádu až o 5000 mužích, dohromady s dalšími evropskými partnery bude vycvičeno 15.000 prvotřídních ukrajinských vojáků. „Putin se přepočítal,“ prohlásil nečekaně odhodlaný Scholz, kterému byl v minulosti vyčítán vlažnější postoj k pomoci Ukrajině.

Scholz: Vycvičíme 5 tisíc Ukrajinců, dodáme zbraně. Putin se přepočítal
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

„Ruské bombardování a raketový teror je jen aktem zoufalství – stejně jako mobilizace ruských mužů do války,“ uvedl Scholz při svém projevu. „Ukrajina se bude úspěšně bránit a my ji budeme podporovat – tak dlouho, jak to bude nutné,“ prohlásil rezolutně s tím, že taktika spálené země Rusku nepomůže válku vyhrát. „To jen posiluje odhodlání a vůli Ukrajiny a jejích partnerů vytrvat,“ dodal Scholz.

Německý kancléř při projevu tentokrát nešel daleko pro ostrá slova. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj „terorizuje“ Ukrajinu. „Bezostyšně a zcela nezodpovědně vyhrožuje světu použitím jaderných zbraní. Chce zasévat strach, rozdělovat a zastrašovat. Spekuluje o naší slabosti. Ale mýlí se. Nejsme slabí. Německo stojí při sobě, Evropa stojí při sobě. Naše globální aliance jsou silné a živé jako nikdy předtím. Putin svých válečných cílů nedosáhne,“ řekl odhodlaně Scholz podle informací serveru tagesspiegel.de.

Scholz se vyslovil i pro přitvrzení sankcí. „S dalším balíčkem sankcí zase zvýšíme tlak na Rusko. V tomto kurzu budeme pokračovat, dokud Rusko povede brutální útočnou válku,“ podotkl Scholz.

V rámci pomoci Ukrajině Scholz uvedl, že Německo do jara vycvičí celou ukrajinskou brigádu čítající až 5000 vojáků. „Tímto způsobem zdůrazňujeme naši ochotu trvale se podílet na budování silných ukrajinských ozbrojených sil – ruku v ruce s našimi partnery,“ řekll Scholz a odkázal na skutečnost, že ministři zahraničí EU se v pondělí dohodli na nové výcvikové misi pro přibližně 15.000 ukrajinských vojáků, přičemž jedno ze dvou ústředí bude v Německu.

Kancléř poté slíbil Ukrajině i zbraně, byť jejich typy neupřesnil. „Artilerie a vzdušná podpora je přesně to, co Ukrajina potřebuje. Je to přesně to, co dodáváme,“ řekl neurčitě.  

Scholz také považuje pokus ruského prezidenta Vladimira Putina vyvinout tlak na Německo a na Evropu prostřednictvím omezení dodávek energie za neúspěšný. „Putin doufal, že nás bude vydírat tím, že zavře plynový kohoutek. Ale i tady se přepočítal,“ pokračoval Scholz.

Před nadcházejícím zasedáním Evropské rady v Bruselu německý kancléř také apeloval na mezinárodní odpovědnost při obnově Ukrajiny. „Každý, kdo vidí záběry z ukrajinských měst a vesnic osvobozených Ruskem, to chápe: Bude to generační úkol, v němž musí spojit síly celé civilizované společenství států,“ řekl podle informací serveru bundestag.de.

Kancléř Scholz, který v současné době předsedá skupině G7, oznámil, že 25. října se v Berlíně uskuteční mezinárodní odborná konference, na níž budou shromážděny návrhy na obnovu Ukrajiny.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …