Schopen funkce, ale jen se psem. Známý právník jde k Babišovi vymetat hazard

10.02.2014 7:57

Vystudovaný právník Ondřej Závodský (KDU-ČSL) se má v nejbližších dnech stát náměstkem na Ministerstvu financí. Na starosti bude mít hospodaření státu s majetkem a také přísnější nastavení hazardu v Česku. V rozhovoru jej představuje server Týden.cz a uvádí, že nevidomého odborníka bude na ministerstvo doprovázet jeho dvanáctiletý labrador Chico.

Schopen funkce, ale jen se psem. Známý právník jde k Babišovi vymetat hazard
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

Cílem Ondřeje Závodského je prý vyhnat automaty z restaurací a heren a více kontrolovat hráče. Do funkce nastoupí v nejbližších dnech. Nyní se prý na ministerstvu přerozdělují kompetence v rámci jednotlivých sekcí. Protože to, co má mít Závodský na starosti, tedy majetek a hazard, je nyní ve dvou různých sekcích ministerstva, tedy pod dvěma různými náměstky, a to je nutné změnit.

Týden.cz připomněl, že veřejnost zná budoucího náměstka například v souvislosti s případem, kdy upozorňoval na korupci při nakládání s majetkem u jedné z organizací Ministerstva vnitra. Díky svému postoji byl i oceněn. Angažoval se také v Corrupt tour, organizaci, která nejen v Praze provádí po stopách korupce a vodí návštěvníky před domy lobbistů a kmotrů. Také se hrdě hlásí k titulu MCA, který získal na Corrupt Tour University.

Je důležité, abychom vůbec věděli, kdo hraje

Na ministerstvu se chce zaměřit na omezení hazardu a v rozhovoru pro Týden.cz to potvrdil. „Chci dosáhnout, abychom přestali být „nejzahazardovanější" zemí v Evropě. To znamená nějakým způsobem snížit počet možností, kde hrát. Druhou důležitou věcí bude znepřístupnit ho třeba i lidem, kteří by se měli léčit ze závislosti,“ říká Závodský s tím, že si uvědomuje, že je to obtížné zadání.

„Možná lze začít tím, že by se hrací přístroje přesunuly z naprosto volně dostupných restaurací do zvlášť určených podniků, do kasin. Tam by bylo možné lidi, kteří se chtějí téhle vášni věnovat, mnohem lépe kontrolovat,“ říká k regulaci.

Z jeho dalších slov vyplývá, že kontrola by podle jeho představ měla být velice důkladná. „Je důležité, abychom vůbec věděli, kdo hraje. Třeba lidem, kteří neplatí výživné, by mělo být zabráněno do takových provozoven vůbec vstoupit,“ myslí si Závodský. Jak dosáhnout takového stavu zatím ještě není zcela vyjasněno. „Samozřejmě, nastavení účinné kontroly a třeba i dozoru nad podřízenými složkami Ministerstva financí bude jedním ze zásadních témat příštích měsíců,“ konstatuje budoucí náměstek ministra financí Andreje Babiše.

Labrador Chico zcela nepostradatelný

Ondřej Závodský pro Týden.cz popsal svou úsměvnou zkušenost, když pro práci náměstka absolvoval lékařskou prohlídku. Závodský prozradil, že mu lékařka do zprávy napsala: „Schopen výkonu funkce je, avšak jen s pomocí psa." Tak získal velmi důležitou úlohu jeho labrador Chico. „Je nepostradatelný. Je mu dvanáct let, tak nevím, jak dlouho bude trvat moje ministerská kariéra,“ zažertoval Závodský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…