Schůzky V4 se zeměmi mimo Evropu jsou o otevření dialogu

14.07.2017 22:48

Setkávání zemí visegrádské skupiny (V4) s partnery mimo Evropu umožňuje především zahájit dialog o společných tématech, řekl ČTK před schůzkou V4 s izraelským premiérem ředitel Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál. Premiéři Česka, Maďarska, Slovenska a Polska, které tvoří V4, v posledních letech jednali například s protějšky z Jižní Koreje, z Japonska a nedávno také z Egypta. Společná jednání V4 s třetími zeměmi jsou podle Dostála stále častější, hmatatelné výsledky však přinášejí spíše ve formátu s evropskými partnery.

Schůzky V4 se zeměmi mimo Evropu jsou o otevření dialogu
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

„Robustní spolupráce z toho zatím nikdy nebyla, spíš to umožňuje otevřít dialog. Pro mimoevropské země tímto vznikne určitý kontaktní bod,“ řekl ČTK analytik Dostál. Na jednání s Egyptem na začátku července byla hlavním tématem nelegální migrace a terorismus. Dřívější kontakty s Japonskem nebo s Jižní Koreou byly přínosem pro vědu. Příští týden ve středu se předsedové vlád v Budapešti setkají s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Témata schůzky zatím nejsou dostupná z oficiálních zdrojů. Česká expertka na Izrael Irena Kalhousová vidí potenciál v rozvíjení spolupráce v sektoru kybernetické bezpečnosti, zdravotnictví, vojenství nebo výzkumu; uvedla to v článku pro odborný web Visegrad Insight.

Přizvání třetí země k jednání V4 může pomoct také bilaterálním zájmům některého ze čtyř visegrádských států. Česku se podle Dostála vyplatilo zorganizovat v době předsednictví V4 setkání s představiteli Jižní Koreje. „Pro rozvíjející se styky s Jižní Koreou bylo prospěšné, že Česká republika mohla ukázat, že máme nějaké partnerství, které i oni mohou využít a vnímat nás jako bránu do střední Evropy,“ míní Dostál. Doplnil, že každá země V4 může během ročního předsednictví skupině navrhnout určitý formát setkání. Otázkou je, zda se pak nové partnerství udrží i do budoucna, nebo zůstane u jednoho setkání.

Vedle nepravidelných schůzek s partnery mimo Evropu visegrádská skupina vytváří kontakty také v rámci starého kontinentu. Tradiční jsou formáty V4 plus země západního Balkánu nebo Východního partnerství. Těch se zpravidla účastní i představitelé unijních institucí. „Tato setkání jsou pevnou součástí kalendáře EU. Počítá se s tím, že Visegrád je udělá,“ uvedl Dostál.

Z těchto schůzek podle analytika těží i státy visegrádské skupiny. Mohou totiž vystoupit s pozitivně vnímaným tématem. „To je důležité vzhledem k tomu, že skupina sama od sebe teď mluví jen o migraci,“ míní Dostál.

S členskými státy EU se visegrádské státy na úrovni premiérů, ministrů zahraničí i jiných resortů setkávají, pokud vidí společný zájem v určitém sektoru unijních politik. „Může jít o energetiku, klimatické změny, regionální rozvoj, evropský rozpočet,“ vyjmenoval Dostál. Jednotný postup je vždy podmíněn shodou Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…