Schváleno: Německo může předat tanky Leopard 2A4 dalším zemím

04.06.2022 7:20

Švýcarská vláda vyhověla německé žádosti o export tanků Leopard 2A4 do dalších evropských zemí. Berlín je chce dát státům, které poskytly své těžké zbraně Ukrajině. Mezi nimi je i Česko. Bern naopak nepovolil Dánsku předat 22 bojových vozů pěchoty Piranha III, které alpská země vyrábí. Současně také zamítl německou žádost na poskytnutí munice pro protivzdušné systémy Gepard, které chce Berlín poslat Ukrajině. Informují o tom Seznam Zprávy

Schváleno: Německo může předat tanky Leopard 2A4 dalším zemím
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Švýcarsko schválilo žádost Německa o nakládání s tanky typu Leopard 2A4, které německá firma Rheinmetall koupila od Bernu v letech 2010 a 2011. Jedná se o 42 tanků, které Německo míní předat jako náhradu evropským zemím, jež dodaly zbraně Ukrajině. Mezi těmito státy je i Česko, které by mělo dostat 15 tanků typu Leopard 2A4 a dalších 50 koupí v modernějším provedení.

Švýcarská vláda odůvodnila své zamítavé stanovisko na dánskou a německou žádost neutralitou země. V prohlášení uvedla, že „podle federálního zákona o vojenském materiálu je nutné zamítnout žádosti o export, pokud je cílová země zapojena do mezinárodního ozbrojeného konfliktu“.

Švýcarsko také přenechá Británii část svých dodávek švédských protitankových raket NLAW. Ta o to Bern požádala, protože potřebuje navýšit stavy ve svých skladech. Londýn již dříve poskytl tento druh zbraní Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…