Schvalujete ruský vpád na Ukrajinu? Státní zástupci vám posílají varování

26.02.2022 10:28

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek brzy ráno nařídil zahájení invaze na Ukrajinu. Argumentoval přitom potřebou zabránit genocidě ruských lidí, které se údajně už celé roky dopouští vláda v Kyjevě. V roce 1938 podobně argumentoval Adolf Hitler, když žádal odtržení Sudet od Československa. Přesto se i v České republice najdou lidé, kteří Putinovu agresi vůči Ukrajině schvalují. Těm teď státní zástupci spolu s policií poslali varování.

Schvalujete ruský vpád na Ukrajinu? Státní zástupci vám posílají varování
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ukrajinci od čtvrtečního rána statečně vzdorují ruskému vpádu do své země. Ruská armáda sice hlásí postup na různých frontách, ale videa a zprávy zveřejňované Ukrajinci např. na sociálních sítích dokládají, že ruský postup není tak plynulý, jak hlásí ruská státní média.

Politici většiny zemí ruskou agresi vůči Ukrajině odsoudili. Někteří lidé však dávají najevo, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v jeho válečné politice fandí. I v České republice.

A takovým lidem teď státní zastupitelství společně s Policií ČR zaslalo varování. Veřejné schvalování ruské agrese může podporovatele ruského vpádu na Ukrajinu dovést až za mříže.

„Nejvyšší státní zastupitelství považuje za nezbytné informovat občany, že aktuální situace spojená s útokem Ruské federace na Ukrajinu může mít dopady i do oblasti jejich svobody projevu. Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity. Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti,“ napsal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Za schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku nebo trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku hrozí v případě odsouzení i 3 roky vězení.

Policie přislíbila, že se zaměří na analýzu příspěvků v internetovém prostoru a prověří, zda se někteří Češi dopouštějí trestného činu.

„Jsme připraveni zaměřit se na tuto problematiku nejen na veřejných shromážděních, ale také v kyberprostoru. Společně se státními zastupitelstvími budeme pečlivě vyhodnocovat obdobné projevy a důkladně analyzovat, zdali nenaplňují skutkovou podstatu zmíněných TČ,“ upozornili strážci zákona.

Ruská agrese vůči Ukrajině

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…