Schwarz chce obhajovat senátorský mandát jako nezávislý za ODS

01.07.2014 11:42

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz by měl obhajovat senátorský mandát jako nezávislý za ODS. Jeho nominaci ještě musí schválit členové ODS v centru města a grémium strany. Dnes to uvedli předsedkyně ODS v Praze 1 Jaroslava Janderová a Schwarz. O senátorské křeslo se pravděpodobně utká především s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem.

Schwarz chce obhajovat senátorský mandát jako nezávislý za ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Schwarz

Senátorský okrsek v centru Prahy zahrnuje Prahu 1 a některé oblasti ze sousedních městských částí. Na nominaci se proto muselo dohodnout více sdružení ODS, rozhodnutí se tak podle Janderové oddálilo. Kandidaturou Schwarze se nyní budou zabývat místní sněmy a poté grémium strany.

S nabídkou kandidatury ho prý oslovilo více stran včetně TOP 09 a ANO. „Nepřevlékám dres, vždy mi vadili politici, kteří to dělali," řekl Schwarz k rozhodnutí ucházet se o přízeň voličů na kandidátce ODS. Zdůraznil, že bude kandidovat jako nezávislý, což mu prý ponechává i nezávislost v rozhodování na pozici senátora. „Rozhodovat se budu podle sebe a ne podle stranické příslušnosti," dodal.

O senátorský post se v prestižním okrsku v centru metropole bude ucházet také za ČSSD Petr Pavlík a s podporou KDU-ČSL a Strany zelených jako nezávislý Hampl. Očekává se tak především souboj mezi Schwarzem a bývalým rektorem. „Každý voličům nabízí něco. U senátora je rozhodující dosavadní práce," řekl Schwarz s tím, že Hampl je také „zajímavým kandidátem".

Hampl kritizoval rozhodnutí Miloše Zemana

Hampl by chtěl podle svých slov v Senátu využít zkušeností, které nabyl během osmi let vedení Univerzity Karlovy. Ve své funkci se proslavil například názorovým střetem s tehdejším ministrem školství Josefem Dobešem (Věci veřejné) nebo prezidentem Milošem Zemanem, když kritizoval odmítnutí jmenovat Martina C. Putnu profesorem.

Schwarz je u voličů znám jako ředitel pražské záchranné služby. V posledních dnech se pustil do otevřeného sporu s řediteli pražských nemocnic o údajném problematickém přebírání pacientů, které sanitky do nemocnic přivezou. Ředitelé nemocnic Schwarze obvinili, že problém zneužívá jako svoji předvolební kampaň. Ten to odmítl.

Schwarz ve druhém kole voleb v roce 2008 získal 60,2 procenta hlasů, když porazil Blanku Haindlovou kandidující za ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…