Schwarzenberg: Lipavský je nejlepší! Rozumím mu, i když jsem hluchý

09.12.2021 13:25 | Ze sítí

Někdejší ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se zastal pirátského nominanta na post šéfa resortu Jana Lipavského. Podle jeho slov pro deník Právo je Lipavský ve své generaci nejlepší.

Schwarzenberg: Lipavský je nejlepší! Rozumím mu, i když jsem hluchý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Za nespokojeností prezidenta Miloše Zemana s nominantem na post ministra zahraničních věcí Janem Lipavským je prý rozdílný pohled na Izrael. „S prezidentem i Lipavským se shodneme, že Izrael je pro nás klíčový spojenec. Rozdílný názor ale máme v tom, že pan prezident chce přeložit velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Částečně se už stalo. Všechny evropské státy jsou ale toho názoru, že by se to mělo dít, až když bude mírová smlouva Izraele a Palestiny,“ popsal Schwarzenberg. „Rozdílný postoj na umístění velvyslanectví nám nebrání býti nadále spojencem Izraele a také k všemožným stykům a spolupráci ve vědě a vojenství. Jsem toho názoru, že Lipavský má v tomto pravdu,“ doplnil. 

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Schwarzenberg dle svých slov seděl vedle Lipavského v zahraničním výboru Sněmovny. „I když jsem hluchý, jak jsem, tak jsem mu vždy rozuměl, co říká. Považuji ho za rozumného a nadaného, kladl vždy správné otázky. Cenil jsem si ho, a proto jsem ho na sněmu TOP 09 podpořil, že za ním máme stát,“ podotkl Schwarzenberg, že Lipavského považuje z možných adeptů v této generaci za nejlepšího.

Premiér Petr Fiala (ODS) jej dle jeho slov musí podržet a jít klidně s prezidentem Milošem Zemanem i do sporu a třeba i k Ústavnímu soudu. „Mělo by se konečně objasnit, zda má prezident skutečně právo někoho vetovat. Jestli soud řekne ano, tak prosím, ať to dělá, pokud ne, ať s tím přestane. Takové nakládání s ústavou jako s gumičkou, natahovat ji, jak to jde, je zhoubné pro demokracii a právní stát,“ zakončil Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…