Schwarzenberg a Pekarová: Vládo, vezmi azylanty z Hongkongu! Jde o hodnoty Havla

08.07.2020 12:02

Pomozme pronásledovaným občanům Hongkongu, volá TOP 09. Ministr zahraničí Tomáš Petříček je proti. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg proto zesílili tlak na vládu. Podle jejich názoru má Česko morální povinnost nabídnout pronásledovaným občanům Hongkongu pomocnou ruku.

Schwarzenberg a Pekarová: Vládo, vezmi azylanty z Hongkongu! Jde o hodnoty Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Čínští komunisté připravili zákon, který má umlčet Hongkong. Na základě tohoto zákona mohu být lidé volající po větší svobodě kdysi britského Hongkongu obviněni ze snah o separatismus, o ohrožení bezpečnosti a tak podobně a mohou být odsouzeni na řadu let do vězení. Podle agetury Reuters mohou úřady sáhnout také k širokému použití odposlechů, případně zakázat lidem odjezd z města.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí

TOP 09 volá po tom, aby Česká republika v budoucnu nabídla pronásledovaným občanům Hongkongu azyl. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová a čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg kvůli tomu uspořádali tiskovou konferenci. Upozornili na ní, že Ministerstvo zahraničí ČR s tímto nápadem nesouhlasí, takže je prý třeba zvýšit tlak a pronásledovaným občanům Hongkongu opravdu pomoct. 

„My jsme k tomu spolu s panem čestným předsedou Schwarzenbergem vyzvali už minulý týden, ale odmítavá reakce ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nás přiměla k tomu, abychom ještě zesílili důraz na to, že se skutečně jedná o velmi závažnou situaci potlačování svobody projevu, demokracie, lidských práv. A protože nám na těchto hodnotách záleží a myslím, že by v ČR, kde v této věci dal hlavní odkaz Václav Havel, na těchto věcech záležet mělo, tak se snažíme znovu apelovat na celou vládu i na ministra zahraničí, aby ještě přehodnotil své stanovisko,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

„Chceme zdůraznit, že si Česká republika může dovolit nabídnout pomoc a morálně musí nabídnout pomoc těm, kteří jsou pronásledováni.“

Schwarzenberg dodal, že tímto zákonem o Hongkongu čínští komunisté sami definitivně pochovali jakékoli představy o tom, že může existovat jedna Čína s více společenskými systémy.

„U svobodomyslné země je tudíž povinnost vyjádřit solidaritu. Myslím, že by bylo velmi dobré a pro Českou republiku taky velmi prospěšné, kdybychom tady vyjádřili solidaritu a kdybychom ohrožené občany Hongkongu pozvali sem. Doufám, že jednou se prokážeme jako velkorysí,“ podotkl Schwarzenberg s dovětkem, že na jiných úrovních se Česko snaží všeobecné právo na azyl omezovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…