Schwarzenberg dostane od Němců cenu za mezinárodní porozumění

30.11.2012 14:25

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) obdrží v neděli v německém Hamburku prestižní Cenu Marion Dönhoffové za mezinárodní porozumění a usmíření. Stejné ocenění v minulosti získali například nositelé Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu a Michail Gorbačov.

Schwarzenberg dostane od Němců cenu za mezinárodní porozumění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

O ocenění Schwarzenberga informoval týdeník Zeit spolu se dvěma nadacemi, které ocenění udělují. Kandidát na českého prezidenta dostane cenu za své dlouholeté angažmá v oblasti lidských práv.

"V rakouském exilu se během studené války neúnavně zasazoval o lidská a občanská práva v komunistickém východním bloku. Také jeho vystupování ve prospěch větší a semknutější Evropy je dodnes příkladné. Jak říkala hraběnka Dönhoffová, patří k 'těm lidem, kteří vědí, o co jde'," zdůvodnil výběr letošního laureáta předseda poroty Theo Sommer.

Cena pojmenovaná po někdejší vydavatelce týdeníku Die Zeit byla do předloňska dotována 20 tisíci eury (zhruba půl miliónu korun), v současnosti už je jen čestným oceněním.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…