Schwarzenberg před druhým kolem volby neopustí vládu ani vedení TOP 09

13.01.2013 13:33

Finalista prezidentských voleb Karel Schwarzenberg (TOP 09) nehodlá před druhým kolem vybírání hlavy státu opustit vládní funkce. S premiérem Petrem Nečasem (ODS) se chce příští týden sejít kvůli dalšímu postupu. Někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman (SPOZ) ocenil podporu, kterou mu pro finále vyjádřilo vedení jeho bývalé strany, otupilo to předchozí hrany. ČSSD tím podle něj dokázala, že je opravdu levicovou stranou. Zeman a Schwarzenberg to v neděli uvedli v Otázkách Václava Moravce České televize.

Schwarzenberg před druhým kolem volby neopustí vládu ani vedení TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel se pomalu, ale jistě zařadil na druhé místo za Miloše Zemana

"Vážím si stanoviska sociální demokracie a myslím si, že tím dokázala, že je opravdu levicovou stranou," uvedl Zeman k sobotnímu doporučení, aby voliči ČSSD zvážili podporu Zemanovi. "Věřím, že právě toto prohlášení vedení sociální demokracie v čele s panem (Bohuslavem) Sobotkou některé předchozí hrany z obou stran otupí," dodal podle ČTK.

Žádnou rezignaci prozatím nenabídnu

Kritikou Zemana nešetřil před prvním kolem prezidentských voleb kandidát a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, který skončil až čtvrtý. Zeman uvedl, že nehodlá ovlivňovat, koho si sociální demokraté vyberou na březnovém sjezdu do svého vedení.

Schwarzenberg před prezidentským finále neopustí ani své místo v čele TOP 09. "Vůbec žádnou rezignaci nenabídnu prozatím, ale musím se s ním (Nečasem) poradit o postupu příštích deseti dní, to je na každý pád nutný," uvedl Schwarzenberg ke svému nejbližšímu vládnímu angažmá. Své aktivity ministra zahraničí omezovat nemusí už kvůli tomu, že "kampaň se dopoledne nedělá, protože všichni lidi jsou v práci".

Na kampaň ještě půjdou výdaje. Další koncerty kandidáti neplánují

Zeman i Schwarzenberg uvedli, že proti sobě nepovedou negativní kampaň. "Kdo vede primárně negativní kampaň, škodí sám sobě," uvedl Zeman. Schwarzenbergovy názory ale kritizovat hodlá. "Negativní kampaň se mi příčí," řekl Schwarzenberg. Nebylo by podle něho hezké, kdyby někdo vstoupil na Hrad "s kaňkami na saku".

Ze Zemanova vyjádření vyplynulo, že na kampaň před druhým kolem hodlá dát asi ještě kolem milionu korun. Zákonný desetimilioný limit je podle něho zbytečně vysoký. "Nedovedu si představit, za co by se deset milionů mělo utratit," uvedl. Schwarzenberg prý hodlá vydat na propagaci asi pět milionů korun, které se jeho týmu povedlo ušetřit. Žádné koncerty, které završily jejich kampaň před prvním kolem, neplánují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…