Schwarzenberg se Zemanem jednal o zahraniční politice

09.02.2013 6:24

Ministr zahraničí a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) se s budoucím prezidentem Milošem Zemanem bavil o obsazení postu velvyslance v Moskvě i o dalších otázkách zahraniční politiky. Jiný názor zřejmě budou mít na Kosovo. Novinářům to po setkání řekl Schwarzenberg.

Schwarzenberg se Zemanem jednal o zahraniční politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

"Probírali jsme problémy zahraniční politiky a budoucí spolupráci," řekl novinářům ministr. Podle Schwarzenberga si oba prezidentští kandidáti budou rozumět zřejmě v evropské politice, rozpory budou mít pravděpodobně v názoru na Kosovo. Podobně se vyjádřil i Zeman. Dodal, že se zřejmě shodnou i v postojích k Izraeli.

Se Zemanem se ministr bavil také o budoucnosti velvyslance v Austrálii Hynka Kmoníčka

Schwarzenberg řekl, že se Zemanem diskutoval také o obsazení postu velvyslance v Moskvě a možném působení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka. Podrobnosti ale Schwarzenberg neřekl. Zeman na dotaz, zda by byl Remek dobrý velvyslancem, řekl: "Samozřejmě, že ano."

Se Zemanem se ministr bavil také o budoucnosti velvyslance v Austrálii Hynka Kmoníčka, který by se prý mohl stát spolupracovníkem nového prezidenta poté, co bude Zeman začátkem března uveden do úřadu hlavy státu. Na dotaz, zda Kmoníček zůstane na současném postu, ministr řekl: "Ještě není jasné, jak to bude, ale Kmoníček je mimořádně nadaný diplomat." O budoucnosti Kmoníčka podle Zemana rozhodne až budoucí kancléř, kterého Zeman vybere.

Hovořili spolu přes dvě hodiny

Setkání se podle ministra neslo v přátelské atmosféře. Ministr se s budoucím prezidentem bavil také o budoucnosti vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Schwarzenberg řekl, že Zemanův postoj k vládě je nadále kritický. Ministr předpokládá, že se bude se Zemanem pravidelně potkávat. Na většinu dotazů Schwarzenberg odpovídal vyhýbavě, novinářům zpravidla odvětil: "I o tom jsme se bavili."

Schwarzenberg byl v Zemanově kanceláři v Loretánské ulici více než dvě hodiny. Zeman v Praze úřaduje od konce minulého týdne. Nejvýznamnější jednání absolvoval v úterý. Nejprve na Hradě navštívil svého předchůdce ve funkci hlavy státu Václava Klause. Později ve svém sídle přijal premiéra Nečase.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…