Schwarzenberg v rozhlase naložil Trumpovi: Jedna paní povídala!

09.01.2020 16:45

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) má za to, že Spojené státy spáchaly usmrcením velitele íránských jednotek Quds Kasima Sulejmáního zločin, který si nesmí dovolit ani taková mocnost, jakou USA jsou. Jestliže Trump tvrdí, že Sulejmání chystal operace proti Američanům, Schwarzenberg na to má jednoduchou odpověď. „Jedna paní povídala...“

Schwarzenberg v rozhlase naložil Trumpovi: Jedna paní povídala!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

„Když jeden stát, v tomto případě Spojené státy, zabije na území druhého státu, v tomto případě Iráku, představitele třetího státu, tak je to podle mého názoru jasné porušení mezinárodního práva. Spojené státy nevyhlásily Íránu válku, takže je nic neopravňuje zabíjet v Iráku Íránce,“ pravil Schwarzenberg hned v úvodu rozhovoru pro Český rozhlas.

Usáma Bin Ládin byl zabit oprávněně jako terorista, ale u Kásima Sulejmáního šlo podle knížete o zcela jiný případ. „Dokud je na návštěvě v sousední zemi, tak jestli jeho činy hraničily s terorismem, to může být pravda, ale to neopravňuje prezidenta Trumpa, aby ho nechal v Iráku zabít,“ zlobil se kníže, který vidí jasný rozdíl mezi teroristy z al-Káidy a mezi členem Revolučních gard oficiálně uznávaného státu.

„Pokud mám s jiným státem válečný stav, tak můžu na jeho generály útočit, ale dokud s nimi válečný stav nemám, tak je musím respektovat,“ pokračoval kníže nekompromisně. Kdyby existoval válečný stav mezi USA a Íránem, byla by Trumpova operace v pořádku.

Pětačtyřicátý prezident USA Donald Trump sice tvrdí, že Sulejmání osnoval útoky proti Spojeným státům, ale podle Schwarzenberga pro toto tvrzení scházejí jasné důkazy. „Že prej připravoval něco proti Spojeným státům v budoucnosti, to ho dneska zabiju. Jedna paní povídala, že tam něco připravuje,“ šil Schwarzenberg do Trumpa.

Proti boji s teroristy nic nemá, jen se domnívá, že generála Sulejmáního jako představitele státu nelze srovnávat s teroristou bin Ládinem. Kdybychom bez vyhlášení války zabíjeli generály různých států, bůhví kde bychom podle Schwarzenberga skončili.

Válku mezi USA a Íránem by nikterak nevítal. „U benzinek píšou, že se u nich nesmí zapalovat oheň a Írán je, obrazně řečeno, benzinka celého světa, já bych tam proto nedoporučoval zapálit oheň,“ zdůraznil. Pokud už chceme proti Íránu něco podnikat, můžeme využít sankcí, jak se to stalo v případě Ruska, když porušilo mezinárodní právo svými kroky na Ukrajině.  

Schwarzenberg by očekával, že se ke krizi mezi USA a Íránem postaví EU razantněji. „Prozatím se chovala dosti zdrženlivě,“ posteskl si kníže s tím, že představitelé EU měli zareagovat okamžitě. Spojené státy si tady podle Schwarzenberga kritiku zaslouží. Zaslouží si ji i jako náš nejbližší spojenec, kterému prý jinak můžeme být vděčni za udržování demokracie.

„Bez Spojených států by asi sotva byla na světě demokracie. Za to jim musíme být vděční. Proto jsme jejich spojenci a taky vděční spojenci, ale to neznamená, že když jednou udělají chybu, tak že na to nesmíme upozornit,“ uzavřel kníže své vystoupení v rozhlase.  

Ale důležitější než se vyjadřovat ke Kásimu Sulejmánímu je potřeba usilovat o udržení dialogu s Íránem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…