Schwarzenbergovo simulakrum a Kalouskovy výkřiky. Komentátor popsal politiku, kterou prý lidé definitivně odmítli

12.10.2014 16:47

Voliči tentokrát hlasovali obzvlášť racionálně. Kandidátům dali výrazně najevo, že budou hlasovat podle výsledků jejich práce. Ideologickou a reklamní manipulaci veskrze odmítli. Tedy alespoň podle bohemisty a šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka.

Schwarzenbergovo simulakrum a Kalouskovy výkřiky. Komentátor popsal politiku, kterou prý lidé definitivně odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

Jan Čulík má za to, že v Česku sílí nespokojenost s bývalými establishmentovými stranami, což se prokazuje propadem hlasů ve volbách do obecních zastupitelstev u ODS a TOP 09, ale do určité míry i u ČSSD. „Je to varováním, že tam, kde se v ČSSD bude projevovat nekompetentnost a korupce, ji voliči potrestají stejně jako zdiskreditované `pravicové` strany,“ píše na serveru Blisty.cz.

Magické simulakrum

Velmi významné a povzbuzující je podle šéfredaktora Čulíka posílení počtu vítězných nezávislých kandidátů. „Mám pocit, že v Česku nejvíce funguje právě demokracie na místní úrovni a voliči právem odměňují místní aktivisty, které dobře znají a o nichž vědí, že pro obec odvedou dobrou práci,“ píše.

Navíc prý v metropoli přestalo fungovat „magické simulakrum“ Karla Schwarzenberga a zdiskreditovaní politikové jako Miloslav Kalousek či Martin Bursík prokázali, že nefungují ani ideologické výkřiky. „Voliči odmění racionalitu, pokornou práci a pragmatismus,“ míní Čulík.

Celý článek Jana Čulíka si můžete přečíst ZDE.

Podle něj je pozoruhodné, že raketovému posílení hnutí ANO vůbec nebránila diskreditační obvinění, že prý byl šéf hnutí Andrej Babiš u StB. „Zdá se, že ideologická diskreditace oponentů už opravdu nefunguje,“ píše s tím, že voliči oceňují Babišův pragmatismus a jeho zjevnou jinakost, ve srovnání s někdejšími stranami ODS a TOP 09. „ANO se zřejmě stává nosnou alternativou pro pravicové voliče v Česku, kteří by nikdy nehlasovali pro ČSSD či KSČM,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…